Пожарът на Витоша резултат от лошо решение

1159
Пожарът на Витоша резултат от лошо решение

Виновници за възникналия пожар в резервата „Бистришко бранище” са представителите на зелените организации Андрей Ковачев и Тома Белев, участници в специално назначена комисия от МОСВ за справяне с последиците от бедствието върху смърчовите гори, които налагат мнението си да не се изнася сухата дървесина от поразения резерват. Отговорни са и Димитър Стоев, председател на комисията и Евдокия Манева, министър на околната среда по това време.

На абсолютно противоположно мнение е проф. Цанков от БАН, който настоява незабавно да се започне изваждане на дървесината, като заявява, че има опасност да се развият насекоми вредители, които масово ще нападнат дървета. Той се обосновава с успешно справяне с последици от ветровал през през 1964 около х. Кумата, когато дървесината е извадена, а към този момент на същото място вече има смърчова гора. Учените загрижено подчертават, че има голяма опасност от пожари и загиване на гората.

Екоактивистите налагат мнението си, че това е биосферен резерват и процесите, които ще протичат, са уникален шанс за нашата наука и за наблюдение. До този момент не ни е известно да е направена научна публикация или доклад на тема „ Бистришко бранище след ветровала през 2001”.

Състоянието на резервата и разрастналото се унищожаване на смърчовите гори на Витоша беше държано в тайна, независимо от обещанието на г-н Андрей Ковачев да се оповести широко на обществото, че е жертвана гората за сметка на резервата и евентуални научни наблюдения и експерименти.

Още преди една година, чрез пресъобщение НГК „Природата за хората и регионите” изнесе тревожни факти за загубата на ценни смърчови гори на Витоша. Унищожената гора през 2001 г. е била 500 дка, през 2007 г., според доклад на тема „Мониторинг във ветровални короядни петна в смърчовите гори на Природен парк „Витоша”, възложен за изготвяне на инж. Ал. Дунчев от ДПП „Витоша”, те са вече 4000 дка, т.е. 8 пъти повече, а през тази година, според експерти от Лесотехническия университет, размерът на засегнатите площи в района на резерват Бистришко бранище е над 5500 дка.

Отделно засегнатите площи в района на хижа Алеко и Меча поляна са над 500 дка плюс още 500 дка, унищожени от корояда гори в района на Офелиите и Ветровала. Унищожени са 6 500 дка гори, или 15 пъти повече, в сравнение с тези след смерча през 2001 г., а увредената и загубена дървесина е над 150 000 куб.м. Щетите след пожара засега не са ясни, тъй като той продължава.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg