Представят работата по изграждането на ски-център "Картала" в Рила

672
Представят работата по изграждането на ски-център

Реставрираната и консервирана късноантична сграда край благоевградското село Дренково ще бъде открита на 17 септември, съобщи кметът на община Благоевград Костадин Паскалев.

Проектът е финансиран от Европейския съюз по програма ФАР-ТГС България - Гърция и е реализиран от община Благоевград. Общата стойност е 246 249 евро, като 90% от средствата са осигурени безвъзмездно по Грантова схема "Насърчаване на културните, туристически и човешки ресурси в трансграничния регион". Извършена е консервация и фрагментарна реставрация на руината, датираща от III-IV в. сл. Хр. , както и експониране на сградата на открито. Проектът предвижда също популяризиране на археологическия обект в с. Дренково като туристическа дестинация.

В сряда ще бъде открита официално и рехабилитираната 6-километрова отсечка от пътя между Благоевград и курортната местност "Бодрост" в Рила планина. Отсечката е част от общинската пътна мрежа и е от изключително значение за развитието на туризма в общината, информираха от общинската управа. Пътят гарантира бърз и безопасен достъп до зимния курорт на Благоевград в м. Бодрост и ски-комплекса "Картала", чието откриване предстои. Отсечката бе реконструирана и преасфалтирана от "Агромах" ЕАД Благоевград, която бе избрана за изпълнител от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в края на миналата година.

На 17 септември ще бъде направена първата копка и ще започне рехабилитацията на пътя за село Горно Церово - първият проект, на който община Благоевград печели финансиране по оперативната програма "Регионално развитие" на Европейския съюз, съобщи кметът Костадин Паскалев. Пътната отсечка е с дължина 11.7 км, а проектът е на стойност 4.356 млн. лева. Договорът за изпълнението му бе подписан в началото на юни тази година. След открит конкурс в края на месец август за изпълнител на обекта бе избрано благоевградското дружество "Пиринстройинженеринг" АД, уточниха от общинската администрация.

В сряда ще бъде представена и работата по изграждането на ски-център "Картала" в Рила планина. Инвестиционният проект включва разширяване на съществуващата и активно използвана база за краткотраен отдих и туризъм и по-нататъшно развитие на ски-зоната, разположена на около 30 километра от Благоевград.

Целта на този проект е превръщането на ски-центъра в модерен, конкурентоспособен на вътрешния и международния пазар зимен курорт чрез изграждане на нови скиписти и съоръжения, инфраструктура, хотелска база, заведения за бързо хранене и развлечения, заявиха от общината. Проектът ще се осъществява на три етапа в периода 2007/ 2010 г. Общата стойност на инвестицията е 50 млн. евро.

Засега в ски-зоната е изградена шестместна кабинкова въжена линия с капацитет да извозва 1400 човека на час, дължина 3000 метра и денивелация - 900 м. Съществуващата в ски-център "Картала" спортна инфраструктура включва също ски-влек "Помагалски" с капацитет 900 души на час и дължина 1500 метра и ски-влек за начинаещи с капацитет 500 души на час и дължина 300 м.

Източник: bTV, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg