Престиж по гръцки

1576
Престиж по гръцки

Гърция е една от най-привлекателните страни, както за живеене, така и за почивка, пише в статия, посветена на страната, Zagran.ru. Там измъченият от студ европеец може да открие всичко, което му е необходимо - топло море, синьо небе, доброжелателно отношение и често накрая можеш да си пожелаеш да станеш собственик на недвижим имот там.

Влагане на средства, съчетано с възможността за целогодишно живеене в курорт, не е ли това изпълнена мечта?

Какво е престиж по гръцки

Гърция разполага с 3 500 острова, а самите гърци още от времето на древните елини активно ползват морски транспорт. И сега 80% от корабите, пътуващи по света, са на гръцки фирми. На пристанището в Пирея са базирани около 10 хил. компании за корабоплаване.

За състоятелния грък животът е невъзможен без три неща: апартамент в голям град, вила на крайбрежието и яхта в морето. Това са трите кита, на които се крепи "престижът по гръцки".

Чужденците, които посещават страната, не стоят встрани от тази тенденция и активно купуват имоти по крайбрежията. Всъщност 40% от продажбите са такива.

Дори италианците и французите с удоволствие купуват групата "вила-яхта" в Гърция, независимо от това, че собствените им страни изобилстват от плажове, пейзажи и мореплавателни традиции.

Причината е, че Гърция е страната с най-много острови в Европа, като 1000 от тях са необитаеми. Според запознати не могат да бъдат намерени два острова, които да си приличат.

Шикозно и евтино

Сравнително масовото притежаване на яхта в Гърция прави и цените доста по-демократични, в сравнение с тези в другите страни.

Например за 30-40 хил. долара може да си позволите удобна и комфортна яхта с 2 каюти, спусната във вода преди 20-25 години.

За по-голяма сума изборът е широк, а горен ценови праг практически не съществува, като се има предвид богатството на фантазията на проектантите.

Може да си позволите и да наемете яхта за 100 долара на час или 1000 долара за денонощие.

В Гърция желаещите да купят яхта обикновено теглят кредит от банката. Част от разходите се покриват от отдаване под наем.

През първите 10 години яхтата е достатъчно нова, за да не се правят сериозни разходи по техническата й поддръжка, но след това цената й пада почти двойно.

Следващите десет години могат да се определят като "Средната възраст" на яхтата, през която се налагат редица поправки. След тях, яхтата е сравнително подновена, но колкото повече старее, толкова по-скъп е ремонтът.

Естествено покупката на яхта не е единствен разход. Следва наемане на място на стоянката, която средно струва между 500-1000 долара. Текущото обслужване на една яхта започва от цена 70 долара.

Съвременните тенденции в Европа превръщат Гърция в курортна зона, в която се инвестират значителни средства, от порядъка на милиарди евро.
Голяма част от парите се влагат в изграждането на яхтени пристанища, като сега количеството на яхтите превишава двойно този на пристанищата, усъвършенства се системата на яхтения туризъм.

Гърция разполага в момента с около 20 яхтени пристанища, а планира постояването на 16 хил., което позволява да се предполага, че Атина обмисля развитие и на яхтените спортове.

Яхта в Гърция - това е рай на приемлива цена, в който можеш да живееш, откривайки всеки ден нови части на света. Но тъй като интересът на европейците не угасва, а напротив расте, трябва да се побърза, за да не се окаже, че не е останало свободно място в рая.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg