През първата половина на годината 268 хил. туристи са посетили Рилския манастир

1261
През първата половина на годината 268 хил. туристи са посетили Рилския манастир

През първата половина на годината Рилския манастир и територията на едноименния природен парк са посетили 268 000 туристи с 52 150 превозни средства. Това показват данните от мониторинга на туристическия поток, осъществяван от дирекцията на парка в гр. Рила, както съобщи на БТА нейният директор инж. Вангел Аврамов.

”Провеждаме този мониторинг от началото на годината и целта е да установим каква е посещаемостта на манастира и защитената природна територия на парка, за да се предвидят необходимите действия за опазване на околната среда и на биоразнообразието в района, където се намира и резерватът "Риломанастирска гора", поясни инж. Аврамов. Освен туристите, наблюдаваме какви превозни средства пристигат до манастира и навлизат на територията на природния парк, дали хората идват само като богомолци, за пикник, краткотраен отдих или по-дълга почивка.”

Зимните месеци посетителите са били сравнително малко. През второто тримесечие значително се е увеличило числото на чуждестранните туристи - над 24 000. През този период е нараснал и броят на децата и учениците - над 100 000, посетили в организирани групи манастира и територията на природния парк "Рилски манастир".

”Това лято беше много горещо и повече хора потърсиха прохладата на планината”, коментира още директорът на парка. Това показват и данните за посетителите в района през юни, юли и август. Само през първата половина на август броят на туристите е достигнал 150 000. Рекорден е бил броят им на 15 август - деня на църковния празник в чест на Успението на Света Богородица (Голяма Богородица), когато Рилския манастир и околностите му са посетили близо 18 000 души. Те са пристигнали с общо 4366 автомобила, от които 4280 леки коли.

”Мониторингът ще продължи до края на тази година, за да се види как потокът от хора и превозни средства влияе върху растителния и животинския свят, какво е нивото на вредните емисии”, каза още Вангел Аврамов. Изследването и анализът ще позволят да се направят точни изводи и дадат верни отговори на въпросите как да се съхрани великолепната природа в района на един от най-ценните паметници на българската духовност и вяра.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg