Преживяване за цял живот: Защо си струва да пътувате соло

3254
Преживяване за цял живот: Защо си струва да пътувате соло

Много хора се страхуват да пътуват сами, защото не познават прекрасните ползи от пътуването соло. Това е уникално и благодарно преживяване. Вероятно смятате, че не е безопасно и забавно да обикаляте чужди страни сам-самички, но всичко опира до това къде отивате и до бдителността ви.

Когато пътувате сами, разполагате с по-добри мотиви да завържете запознанства, да научите повече за чуждата страна и да опознаете самия себе си. Разполагате с повече възможности и време да общувате с местните хора, защото не можете постоянно да бъдете сами, нали така?

Освен това имате свободата да бъдете където поискате и да правите каквото ви се прииска. Потиснете страховете си и започнете да планирате своето соло пътешествие още сега! Надяваме се, че ползите, които ще изтъкнем, ще ви вдъхновят да изберете наистина великолепно място за първото си соло пътуване.


Вие планирате бюджета си
Мнозина смятат, че пътешествието соло излиза по-скъпо, отколкото ако пътувате поне двама. Всъщност, когато сте сами, можете да спестявате. Познавате правилото – когато отивате на пазар сами, обикновено харчите по-малко пари.

Пазаруването и пътешестването може да бъдат абсолютно различни неща, но правилото е едно и също и в двата случая. Можете да нощувате в хостел, да пазарувате по-малко, да ходите по клубове по-рядко, да резервирате билета си в икономична класа и т.н. Не е необходимо да правите харчове и да влизате в дългове.

Изберете си дестинация, която можете да си позволите, и не се страхувайте да пътувате сами. Запомнете едно обаче – винаги бъдете внимателни!

Можете да отидете, когато пожелаете
Има много приятели, които не успяват досега да посетят любими места по света, тъй като техните приятели пътешественици винаги размислят в последния момент и избират друга дестинация за посещение. Ако пътувате соло, можете сами да избирате датата на заминаване, престоя и местата, които да посетите.

Можете да изберете всяко едно място
Понякога е трудно да изберете дестинация за посещение, когато пътувате няколко души. Може да ви се прииска да посетите Истанбул, но погледът на приятеля ви да е насочен към Лондон. Случва се да правите компромиси – първо да посетите едното място, после другото.

Вижте още: Най-добрите влакови пътешествия в света

Но се случва след време приятелят ви да размисли и да каже, че не му се дават пари за Истанбул. При такава ситуация – ще се откажете ли от посещение на Истанбул или ще отидете, само че сами? Направете го сами!

Можете да правите каквото си пожелаете
Когато пътувате соло, няма кой да ви каже какво да правите и къде да отидете, като изключим гида. Можете да прекарате целия ден, разхождайки се по улиците на града, разговаряйки с местните хора, посещавайки галерии, музеи и паркове.

Никой няма да ви дотяга с изказвания като „Този не си заслужава” или „Тук е скучно”. Можете да прекарате цяла вечер, посветени на практикуване на йога на плажа. Разполагате с всичката свобода, която можете да поискате да имате.

Можете да завързвате приятелства
Дали с приятели, или не, пътешестването дава много поводи да срещнете нови хора. Когато пътувате сами обаче, желанието да пообщувате с друг човек е по-изразено. Разговорът с напълно непознати хора от друга култура се превръща в интересно и увлекателно занимание.

Винаги е страхотно усещането да имате приятели в други краища на света. Не само ще научите интересни факти за културата им, за родните им градове, но също така и за преживяванията им, за начина им на разбиране на света и тяхната лична история.

Изглежда страшничко в началото, но пътуването соло е преживяване за цял живот. Жизнено важно за соло пътешествениците е да знаят как да осигурят безопасността си в чужда страна.

Затова, като вземете предвид страната, където отивате, потърсете информация за нея, полезни съвети, разучете най-важните текстове от законодателството, касаещо чужденците, и се насладете на пътешествието си.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg