Ръст на издадените туристически визи

881
Ръст на издадените туристически визи

Ръст на издадените туристически визи от страната ни отчита Министерство на външните работи. Голям интерес да посетят България има в държавите Русия, Украйна, Беларус, Казахстан и Молдова.

От началото на годината в Русия са издадени 341 261 визи, което е с 11% увеличение спрямо същия период на миналата година, когато са били издадени 307 791 визи.

В Украйна тази година ръстът на издадените визи е 41% спрямо същия период на 2011 г., като до момента са издадени общо 164 556 визи. Всеки ден в консулската служба в Киев се издават между 2500-3000 хиляди визи.

Най-съществено е увеличението на издадените български визи за туристите от Беларус - с 80% са се увеличили издадените визи и вече достигат до 51 822 визи, като за същия период миналата година са били 28 660.

В Казахстан са издадени 4 286 визи срещу 3 225 визи за същия период на миналата година, което представлява 32% ръст, а за Молдова до момента са издадени 38 780 визи, което представлява ръст с 11%, отново в сравнение със същия период на миналата година.

За да осигури процеса по издаване на визи, са командировани допълнително 29 служители и са наети временно 30 местни лица, съобщиха още от външното министерство.

В началото на годината българското правителство облекчи цялостно визовия режим като даде възможност на притежателите на шенгенски визи да посещават и пребивават в страната ни, без да е необходимо издаването на български визи.

Още една стъпка за облекчаване на процедурата по издаване на български визи е решението от 1 юли гражданите на Русия, Украйна и Молдова да могат да получават едногодишна многократна виза, ако през 2011 г. вече са идвали в България.

Всичко по темата Лято 2012

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg