Ръст на поклонническия туризъм у нас

1453
Ръст на поклонническия туризъм у нас

Туристическият бранш очаква запазване на общия брой на израелските туристи в България на равнището на 2011 г., което означава около 135 000 посещения през тази година.

Около 8 на сто от тези туристи идват у нас и за поклоннически туризъм, каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред БТА.

Голяма част от израелските граждани, които идват на почивка у нас на морето, правят и така наречените обиколни програми или се включват в допълнителни екскурзии до София и до Рилския манастир.

Тази година се очаква ръст от около 7 на сто на поклонническите туристически пътувания в България, каза Драганов.

Стойностите биха били дори по-големи, ако не беше намалението с около 14% на посещенията на гръцки туристи през този Великден заради икономическата криза и провеждащите се тогава избори, допълни той.

В последните години се отчита непрекъснат ръст от 7 - 10% на поклонническия туризъм. Пикова за този вид туризъм е била 2007 г., когато страната става член на ЕС.

Тогава с около 40% нараснаха пътуванията за този вид туризъм при засилен интерес на туристи от Испания, Португалия, Франция и Италия, отбеляза Драганов.

Туристическа атракция номер 1 по отношение на поклонническия туризъм е Рилският манастир, който годишно се посещава от 780 000 души.

Освен от страна на български граждани, манастирът е любимо място за посещение на чужденци - главно от съседна Македония, Гърция, Сърбия, както и от Италия, Франция, Испания и Русия.

Като нововъзникнала туристическа атракция е черквата "Кирил и Методий" в Созопол, която само за миналия сезон е била посетена от 240 000 души.

Манастирите на страната ни целогодишно са посетени от хора от всички възрасти от над 160 националности.

По основните български празници, свързани с християнството, има значителен брой чуждестранни туристи, които празнуват заедно с българите, отбеляза Драганов.

В последните години има увеличаване на желанието за сключване на брак по българските православни ритуали при смесените бракове, допълни експертът.

1.8 на сто от общия брой на посетителите в страната са хора, дошли в страната ни за поклоннически туризъм. Туристите, които идват в България за такъв вид посещения плащат около 70% повече от останалите туристи.

Освен християни, на поклоннически пътувания у нас идват и мюсюлмани. Не можем да кажем, че имаме поток от поклонници, които идват специално за поклонение в столичната джамия.

За сметка на това обаче тя събира много мюсюлмани от страната, които особено на големите празници видимо я изпълват, отбеляза Драганов.

Предпоставка за развитието на поклонническия туризъм са добрите контакти между религиозните общности, отбеляза Драганов.

Един от основните мостове за развитие на този вид туризъм могат да бъдат българските медии в чужбина, допълни той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Prisco
# 0
16:01 | 25 January 2013
Many many quality piotns there.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg