Ръстът на туристите не води до увеличаване на приходите от сектора

1232
Ръстът на туристите не води до увеличаване на приходите от сектора

Притеснително е, че на фона на ръста на туристи у нас през последните години, приходите от този сектор на икономиката не се променят. Това мнение изрази пред Дарик Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Според нея липсва държавна политика в сектора, която да доведе до промяна в цифровите резултати от приходите.

„Цифрите, които се съобщават много бодро от страна на правителството за ръст в сферата на туризма, вероятно са един положителен фактор, но непълно недостатъчен от финансово-икономически гледна точка. Аз бих обърнала внимание на цифрите, които се отнасят до приходите от туризъм и в тревожния факт, че те не се променят", каза тя.

Карастоянова подчерта, че през изминалите години страната ни реализира приходи в сектора в размер на малко под 3 млрд. годишно.

„Което означава, че с по-високи амортизационни разходи, с по-високи цени на всички ресурси, които се използват в туризма, с ежедневната битка за запазване на работни места приходът в икономиката не се променя. Един абсолютно тревожен и еднозначно негативен факт", коментира изпълнителният директор на Националния борд по туризъм.

Карастоянова изрази тезата, че липсва държавна политика, която да планира в дългосрочен план онези стъпки, които всъщност да доведат до промяна на цифровите резултати в приходите.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg