Разходи се с нас из пазар, разположен на 61 улици

8556
Разходи се с нас из пазар, разположен на 61 улици

Капалъ чарши в турския мегаполис Истанбул е един от най-големите и най-стари покрити пазари в света, който обхваща общо 61 покрити улици и над 3000 магазина.

Въпреки постоянното нарастване на модерните търговски центрове в Турция, Капалъ чарши е все още най-посещаваната туристическа атракция в страната. През 2014 г. тя беше най-посещаваното място и в световен мащаб - с над 91 милиона души, идващи тук всяка година.

Изграждането на Капалъ чарши е поръчано от султан Мехмет II през зимата на 1455-1456 г., малко след като османците завладяват Истанбул през 1453 г.


В самото начало на Капалъ чарши се търгува само с текстилни изделия и той се нарича Cevahir Bedestan или "Безистенът на съкровищата", където думата "безистен" означава "базар на продавачите на плат" на персийски.

Няколко години по-късно султан Мехмед II поръчва построяването на друг покрит пазар, наречен "Сандал безистенът". Името муидва от един специфичен вид тъкани в Бурса, които са с цвят на сандалово дърво.

Сандал безистенът се намира на север от Cevahir Bedestan и сега е втората най-стара сграда на Капалъ чарши.

След издигането на Сандал безистенът търговията с текстил се премества там, докато Cevahir Bedestan е предназначен за продажба на луксозни стоки.

В началото двете сгради са изолирани една от друга, но скоро много продавачи отварят магазините си между и около тях, така че те се оказват свързани. До началото на 17 век Капалъ чарши вече постига окончателната си форма.

Огромната Османска империя, простираща се на три континента, както и контролът й върху пътните комуникации между Азия и Европа, превръща базара в основно средище на търговията в района на Средиземноморието.

До първата половина на 19 век Капалъ чарши е ненадминат в Европа по отношение на изобилието, разнообразието и качеството на стоките за продажба.

Днес това все още е огромен пазар, на който работят 26 000 души. Посещава се от между 250 000 и 400 000 души дневно. Улиците са покрити с платно и облицовани от двете страни с малки сергии, на които се продава всичко - дрехи, бижута, мебели, килими, керамика, обувки, книги, подправки и други.

Сергиите, които продават стоки от един вид, обикновено са групирани заедно. Цените пък рядко са фиксирани, така че пазарлъците са основна част от пазаруването на Капалъ чарши.

В края на деня всеки щанд се затваря само с помощта на завеси, като базарът има порти и патрулиращи пазачи. Въпреки огромното богатство от стоки, кражбата е изключително рядко явление.

Вижте още: 7 от най-интересните пазари в света

Най-големият подобен инцидент се случва през 1591 г., когато 30 000 златни монети са откраднати, а кражбата шокира цял Истанбул. Чаршията остава затворена в продължение на две седмици и заподозрените са измъчвани, докато парите не са възстановени от млад персийски продавач на мускус. Виновникът е екзекутиран чрез обесване.

С изключение на няколко природни бедствия, като пожари и земетресения, Капалъ чарши води предимно мирно съществуване до миналата година, когато градските власти започнаха проект за обновяване. Идеята е огромният пазар да предложи и хотели с цел да се стимулира туризмът в района. Стига се до протести, когато няколко търговци бяха изгонени от магазините им.

Според Камарата на архитектите в Истанбул "това е много недалновидно планиране, което е изцяло ориентирано към печалба". "Това унищожава историята и културата на Истанбул. Те пъдят малките предприятия и традиционни занаяти. В крайна сметка, туризмът ще се самоубие, защото туристите не идват тук, за да видят луксозни хотели, търговски центрове и лъскави резиденции."

Според архитектурните историци много от историята в Турция е погубена от туризма. Целият град е изяден от развитието на туризма и се превръща в Лас Вегас, смятат те.

Според кмета на града Демир, ремонтите ще върнат базара към първоначалното му състояние. "Никой няма да бъде принуден да отвори хотел", обещава той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg