Разменяме си туристи с Иран

513
Разменяме си туристи с Иран

В Техеран от 12 до 14 май се провежда Шестнадесетата сесия на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Председател на българската част е министърът на транспорта Петър Мутафчиев. По време на сесията председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова ще подпише Меморандум за сътрудничество в областта на туризма между двете страни.

С подписването на документа ще се насърчи организирания групов и индивидуален туризъм, като ще се търси и установяване на активен информационен обмен в тази област.

Страните ще си сътрудничат и ще насърчават обмена на информация, статистически данни, образователни програми, туристическа реклама, проучвания и проекти за развитие на туризма; законодателство и програми, свързани с туризма и неговото качество, устойчивото развитие и технологичните иновации и всяка друга сфера, за която бъде постигнато съвместно съгласие.

Меморандумът ще се сключи за срок от пет години и действието му ще се подновява автоматично за последващи периоди от пет години, освен ако някоя от страните не изрази желанието си да го денонсира.

Иран е водеща в политическо и икономическо отношение в региона на Близкия изток, посочват от ДАТ. Туристическата индустрия на страната през последната година е формирала 10% от брутния вътрешен продукт, осигурявайки почти 2 млн. работни места или 9% от общия брой заети.

Осъзнавайки значимостта на туризма за развитието на икономиката и необходимостта от привличане на повече чуждестранни туристи, правителството на страната е предприело серия от инициативи за популяризирането на Иран като туристическа дестинация. В резултат на това през 2007 г. над 1.5 млн. чуждестранни туристи са посетили държавата, а предвидените инвестиции в отрасъла до 2020 г. ще достигнат над 32 млрд. щатски долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg