Разработва проект за развитие на винения туризъм

1242
Разработва проект за развитие на винения туризъм

Най-старият на Балканите Институт по лозарство и винарство в Плевен разработва проект за развитие на винен туризъм у нас.

Това съобщи неговият директор ст. н. с. Виолета Димитрова, цитирана от БТА. Този вид специализиран туризъм е традиция в много държави по света, но България едва сега прохожда в него. Плевен и страната ни имат предпоставки да разработят подобна програма, която да представя едновременно красотите на България и възможностите й за производство на качествено грозде и добри вина, поясни Димитрова.

Избата на института в Плевен - най-старата на Балканите със 100-годишни вина, може да посреща туристи от цял свят, смята тя.

Съчетаването на винен туризъм и представянето на лозарската наука на България е идея, която трябва да се осъществи в най-скоро време. Ще показваме на туристите нашата експериментална и производствена база, как се отглеждат лозовите насаждения, при желание гостите ще могат да участват в някои от производствените операции в зависимост от сезона - зарязване, бране, каза Димитрова.

Така 105-годишната история на първия на Балканския полуостров лозаро-винарски институт, който е пети в света, може да бъде добра основа за превръщането на Плевен и страната ни в отлична туристическа дестинация за винен туризъм, допълни тя.

По думите на Димитрова, след продължителен период на застой на лозарството в България през последните години е започнало истинското възраждане на отрасъла. Новите технологии в отглеждането на лозята с минимален ръчен труд, както и в производството на вино, осигуряват възможности България да заеме по-широко място на международните пазари и чрез вкусното си грозде и доброто вино да привлича ежегодно повече туристи не само по Черноморието и планинските курорти, но и във вътрешността на страната, отбеляза Виолета Димитрова.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg