Румъния е посетена от 3.16 млн. туристи от началото на тази година

692
Румъния е посетена от 3.16 млн. туристи от началото на тази година

Наред с добре развиващата се икономика и ръстът на чуждите инвестиции Румъния започва да става и все по-привлекателна за чуждестранните туристи, пише Ромпрес.

Според официалните статистики на румънския Национален статистически институт, намиращ се в Букурещ, само от началото на тази година, страната е била посетена от 3.16 млн. чуждестранни туриста.

Това е увеличение спрямо сравнимия период на миналата година е с повече от 35%, става ясно още от изнесените данни.

Освен че много туристи идват в Румъния, нараснал е и броят на румънците, които са посетили някоя чужда страна, като официално регистрираният им брой е малко над 4.5 млн. души. Това е с 23.4% повече в сравнение със същия период на предходната година.

Пътуванията на румънците в чужбина не са свързани само факта, че страната е вече член на ЕС, но и с увеличаването на покупателна способност на румънското населени, изказват мнения редица икономически анализатори.

Въпреки че румънската бреговата ивица на Черно море е по-малка от нашата, парите, които се инвестират за строеж на хотелски комплекси и почивни станции са много.

Желанието на правителството и на съответното министерство да превърнат страната в популярна туристическа дестинация започват да дават резултат, пише още осведомителната агенция.

Основната част(около 95%) от чужденците, които посещават северната ни съседка, са от Европа. На първо място се нареждат туристите от съседна Унгария, които са около 36% от всички, следвани от българите – 22.1%, германците 9.1% и италианците - 8.1%.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg