Руснаци продължават да купуват жилища край морето

2208
Руснаци продължават да купуват жилища край морето

Компаниите за недвижими имоти отново отчитат ръст на интереса на руски граждани към покупка на апартаменти и къщи за постоянно живеене във Варна и Бургас, каза за БТА Лъчезар Искров, заместник-председател на Управителния съвет на Национално сдружение "Недвижими имоти".

Запазва се интересът на руснаците към покупката на жилище, най-често с една спалня във ваканционните комплекси на цени между 25 и 30 000 евро.

Пазарът не е по-активен спрямо същия период на миналата година. Не се оправдаваха очакванията, че ще се появят клиенти за български имоти от арабските страни заради кризата там. Трайна остава тенденцията на изтегляне на англоезичните купувачи.


В определени ваканционни имоти има задържане и дори спад на цените с 5-10%. Става дума за имоти, изградени на много голямо отстояниеот морето и за тези с нискобюджетно строителство, уточнява експертът.

Не може да се говори за оживление в пазара на панелни жилища заради земетресенията. Едва ли земетресението може да се отрази така върху покупателната способност на населението, че да се отбележи бум в реализираните сделки, каза Искров. Едно е желанието да продадеш, съвсем друго е да има от другата страна човек, който да го купи, коментира той. Освен това, панелните жилища, ако са качествено построени, са с добра земетръсоустойчивост. Като цяло цените на жилищата се задържат на нивата от предходната година. Сделки на високи цени се сключват рядко и то само за много атрактивни имоти.

Няма засилен интерес от чуждестранни инвеститори към сделките със земеделска земя. Пазарът е по-активен, и то предимно вторичният, защото основната част от търгуваната в момента земя се предлага от инвестиционни фондове, които натрупаха сериозни количества земя и сега се стремят да излязат от тази инвестиция.

Основните участници на пазара на земеделска земя продължават да са арендаторите и това е свързано главно с желанието им да разрастват производството си и от новия начин на отпускане на европейските субсидии, който ще е обвързан с количество обработвана земя, отбеляза Искров.

Ръстът спрямо миналата година на средната цена на земеделската земя според различни оценки е между 12 и 18 процента. Цена на първичния пазар за ниви с малка площ е в границите от 500 до 650 лв. на декар, а за големите масиви на вторичния пазар цените започват от 750 лв., като нарастват с увеличаването на размера на площите.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg