Съюзът на собствениците в Слънчев бряг пита Станишев за развитието на туризма

736
Съюзът на собствениците в Слънчев бряг пита Станишев за развитието на туризма

Съюзът на собствениците в Слънчев бряг изпрати открито писмо до министър-председателя Сергей Станишев, в което задава въпроси за мястото на държавата и нейната отговорност в развитието на родния туризъм.

Повод за писмото е интервю с председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова в централната преса, в което тя заявява, че на седмица фалират по три - четири хотела.

“Изявлението на г-жа Крушкова засяга сериозно не само туризма по Черноморието, но и директно имиджа на българския туризъм. С особена загриженост за европейското бъдеще на България и с ясното съзнание на хора, инвестирали много средства в икономиката на нашата държава, се обръщаме към Вас, за да изразим изключителното си безпокойство и възмущение от изнасяната напоследък в медиите тенденциозна и невярна информация.

 Определени държавни институции, които би трябвало да утвърждават и защитават бизнеса в туризма като един от най-печелившите икономически ресори, не само, че не го правят, а напротив - манипулират с тенденциозна информация общественото мнение и уронват престижа на бранша, като пречат на нормалното функциониране и развитие на този изключително важен отрасъл.” Това се казва в писмото до премиера.

Управителният съвет на СНЦ "Съюз на собствениците - Слънчев бряг” пита Сергей Станишев това ли е официалната позиция и отношението на държавата към сектора туризъм.

“Като се има предвид, че г-жа Крушкова е държавен служител и в качеството си на председател на ДАТ изразява държавната позиция и политика, ние, като едни от най-големите инвеститори в този отрасъл, нямаме адекватно обяснение на апокалиптичната картина на българския туризъм, представена от г-жа Крушкова на страниците на един от най-многотиражните всекидневници”, се казва още в писмото.

В него хотелиерите и ресторантьорите задават и няколко конкретни въпроса на премиера - какви условия създава днес държавата за представителите на бизнеса, за да може той да разширява инвестициите си в посока на развитие на родния туризъм, по какъв начин държавата (по-точно Държавната агенция по туризъм) се грижи за подобряването и изграждането на инфраструктурата - неотменна част от туристическия отрасъл, разширяването на летищата, обучението на кадри, как се рекламира България в страната и в чужбина, докъде стигна обсъждането на предложения проект за Национална стратегия за развитието на туризма, чието разработване започна през 2007 г.

Според Съюза на собствениците обаче основният въпрос към правителството и лично към премиера е все още приоритетен отрасъл ли е туризмът за българската икономика. Те смятат, че ако отговорът е да, то това означава, че държавата тотално е абдикирала от проблемите на развитието му и няма нито ясна визия, нито желание да провежда нужната за неговото развитие активна политика.

“Смятаме, че от позицията на мислещи и отговорни за българския туризъм хора, трябва да се сложи край на държавническото безхаберие. Надяваме се най-после да се потърси строга отговорност на всички държавни институции, свързани с развитието на туризма и да не се поставя на колене бизнесът, който продължава да инвестира в него.”, завършва писмото на СНЦ "Съюз на собствениците - Слънчев бряг”.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg