Селският туризъм на път да измести морския

964
Селският туризъм на път да измести морския

Етнографските комплекси и запазените в архитектурно отношение села се радват на постоянен интерес както от българи, така и от чужди туристи.

Поне 20% ръст в търсенето на почивки в селските райони отбелязват от Асоциация българско село (АБС) за летния сезон. За последните три години е отчетен стабилен стопроцентов ръст в настаняването в селски къщи по време на ваканцията. Това каза за "Монитор" Борислав Борисов, председател на УС на асоциацията. Той допълни, че за 2008 г. търсенето е надвишило предлагането два пъти.

Хората, които избират селски район за ваканцията си, прекарват там средно по пет последователни дни. Посещенията през уикенда отдавна са се превърнали в традиция за хората, които живеят не само в близост до популярните и добре уредени като условия села, но и за мнозина от други краища на България.

Хората с малки деца търсят все по-често наемането на цяла къща, като изискването е за обособени и обезопасени зони за детски занимания, обяснява Борисов. Затова само в последната година десетки управители на такива къщи са създали прекрасни детски зони, като най-често те се изграждат от естествени материали.

Този тип туризъм се крепи изцяло на българските потребители, тъй като едва 5% са чужденците, които проявяват интерес, казват от АБС. В повечето случаи те пристигат като организирани групи, които разглеждат архитектурни резервати или обядват под съпровода на фолклорна програма.

Именно селата засега изпълняват стратегията за целогодишна заетост, казват от туристическия бранш. Цените за настаняване остават в диапазона между 15 и 30 лв. на легло в отлични условия, обслужване, а също като удовлетворяват изискванията за близост с природата, тишина, гледка и природосъобразни занимания. Преди празници, като Коледа например, най-популярните места са резервирани около 2 месеца предварително. Най-силно развитите райони за селски туризъм остават Централна Стара планина, Родопите и Пиринско. Над 350 са членовете на АБС, които предлагат перфектни условия за гостите. От тях се иска не само отлична леглова база, но и цялостен продукт, който да гарантира общо ниво на качество. Иначе общият брой на домовете по селата, които посрещат гости, е над 2 хиляди в цялата страна.

Строителството и преустройството на домове по селата за гости е отбелязало ръст от 25% за 2007 г. и 22% за 2008 г.

Сред най-сериозните проблеми от асоциацията отчитат лошата или липсващата пътна инфраструктура. Често собственици сами правят по около километър асфалтов път, защото иначе загубите им ще бъдат по-големи.

За последните две години къщите по селата не са отбелязвали ръст в цените си, като приходите се увеличават поради нарасналия поток от гости. Загуби претърпяват селските къщи, които са в регионите по Черноморието, където като цяло отливът е по-сериозен и хората търсят настаняване на самия бряг.

Хората се настаняват приоритетно в региони, които са близо до исторически паметници, манастири, големи водоеми и средища на фолклорни фестивали.

Източник: в. Монитор

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg