Скизона Алеко - вредна за Витоша

1068
Скизона Алеко - вредна за Витоша

При изграждането на туристическа и скизона "Алеко", ще бъдат изсечени 33 490 дървета, а засегнатите вододайни зони ще са 270 декара.

Това се посочва в съобщение на Дирекцията на Природен парк "Витоша", в което се цитират заключенията от предварителна оценка на екологичното въздействие от реализирането на проекта.

Оценката е направена през март и е възложена от парка.

Сред заключенията на доклада са, че осъществяването на проекта ще доведе до 325 декара изсечени гори, 1650 декара новозастроени площи от територията на Природния парк "Витоша", 1380 декара засегнати местообитания по "Натура 2000" и 166 декара застроени морени.

Идеята на проекта за нова ски зона на Витоша е да бъдат обособени 6 писти по изискванията на Международната Ски Федерация, подмяна и удължаване на лифтовете. За любителите на други сезони и спортове се предвиждат велоалеи, трасета за джогинг, пешеходен туризъм и специални атракции за деца.

Реализирането на проекта обаче ще причини необратими увреждания върху биологичното разнообразие и ландшафта в района на център "Алеко", сочат резултатите от предварителната оценка на Парковата дирекция.

Анализ на трасетата за писти и лифтове показва, че изграждането им ще има негативно въздействие върху резерватите "Торфено бранище" и "Бистришко бранище".

Инвеститорът още не е представил проектна документация в управата на парка, поради което оценителите считат, че негативното въздействие от осъществяването на плана може да бъде още по-значимо, се казва в становището на Парк "Витоша".

Вече втора година се спори по проекта за новата ски зона над София. Проектоинвестицията от 70 милиона евро раздвижи общината, еко министерството, изпълнителната агенция по горите, която стопанисва 11-те природни парка в страната, екологични организации, съда.

Повечето съоръжения на Витоша са строени за зимната универсиада през 1983 г. Сред тях са сега действащата писта "Витошко лале" и двата обслужващи я лифта.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg