Слънчев бряг- най-предпочитан от българите за лятната отпуска

2310
Слънчев бряг- най-предпочитан от българите за лятната отпуска

Проучване на Visa в България показва, че 39% планират да похарчат повече пари през отпуската си тази година спрямо 2011 година.

Според проучване, проведено от Visa в България, почти 9 от 10 българи (87%) планират да отидат на почивка през лятото, което е ръст от 27% спрямо 2011 година.

Изследването показва още, че тази година над две трети (39%) ще похарчат повече пари по време на ваканцията си в сравнение с миналата година, като най-щедри са жителите на Плевен. Те са заделили средно 1187 лева за своята почивка.

Над половината (59%) от участниците в изследването възнамеряват да прекарат лятната си отпуска в България. Близо една трета от анкетираните (29%) планират ваканция както тук, така и извън страната, а едва 12 на сто имат намерение да прекарат отпуската си само в чужбина. Петте най-предпочитани чуждестранни дистанции тази година са Гърция (15%), Турция (9,5%), Испания (5%), Италия (3%) и Германия (2%).

Най-щедри това лято ще бъдат хората на възраст между 35-44 години, които планират да отделят през почивката си средно по 1009 лева, следвани от хората между 45-55 години с 952 лева. Най-младите участници в проучването (18-24 години) ще използват нискотарифни варианти с бюджет от 485 лева. По отношение на нагласите по региони жителите на Плевен ще похарчат най-много през това лято – средно по 1187 лева, следвани от Стара Загора с 1137 лева. Средно българинът планира да задели за лятната си почивка 882 лева.

Проучването показва още, че нараства броят на хората, които предпочитат да плащат с разплащателна карта. Това важи не само при правене на резервации, но и по време на самата ваканция. Почти една трета от всички участници (30%) възнамеряват да използват дебитна или кредитна карта, за да платят почивката си.

Всеки пети вече е направил резервация на почивката си, а 45% планират ваканция, но все още не са организирали пътуването си. Повече от половината анкетирани ще почиват през август (56%), като хората предпочитат началото на месеца (20%) или неговия край (20%). На второ място като най-желано време за почивка се нарежда юли (42%), а трети е септември (31%). Едва 18% са планирали ваканцията си за юни2.

Тази година близо 29% от хората ще прекарат повече време в отпуск в сравнение с миналото лято. Над половината (53%) ще си вземат същия брой почивни дни, колкото и през 2011 година. Средно хората планират да почиват 10 дни. Най-дълги ще са ваканциите на жителите на Стара Загора (средно по 12 дни) и Бургас (средно по 11 дни).

Резултатите от изследването показват, че за хората, които ще почиват в България, най-желани са черноморските дестинации, като 74% планират да прекарат ваканцията си на морето, а 16% в планинските курорти. Участниците в проучването планират да посетят Слънчев бряг (6.5%), следван от Варна, Китен и Созопол (5%) и Лозенец, Приморско и Поморие (3%).


 

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg