Сменят статута на националните курорти

1042
Сменят статута на националните курорти

Националните курорти да бъдат обявени за селища с особен статут. Сред тях са "Слънчев бряг", "Златни пясъци", "Албена", "Дюни" "Боровец", "Пампорово" и др., в които не живее постоянно местно население.

Това обясни пред журналисти зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Националните курорти ще са изброени с постановление на Министерския съвет.

Работна група към министерството ще обмисля законови промени, за да се унифицира устройството им. Да участват в групата са поканени и експерти от регионалното и финансовото министерства.

Ще бъдат привлечени и представители на собствениците на инфраструктурата в националните курорти, както и на общините, и ще се обмисля как да се промени Законът за устройство на територията, за да може курортите да бъдат управлявани, финансирани и поддържани по по-добър начин, каза Маринов.

Собствеността върху инфраструктурата във всеки от курортните комплекси е уредена по различен начин - "Слънчев бряг" АД е публично дружество със 75% държавна собственост и 25% миноритарни акционери.

Инфраструктурата на "Албена" е на един частен собственик, "Златни пясъци" АД е дружество и на собствениците на хотели, и на собствениците на инфраструктурата. Съоръженията в курорта "Боровец" са притежание на "Бороспорт", но инфраструктурата е на общината, в курорта "Пампорово" делят собственост две общини - Чепеларе и Смолян, обясни Маринов.

Според него, независимо каква е собствеността в курортите обаче, те трябва да бъдат устроени по един и същ начин.

Може да се наложи и промяна в Закона за местните данъци и такси, за да отпадне курортната такса за хотелите в периода, в който те не се ползват, добави зам. министърт.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg