Сред най-красивите крепости в света

23669
Сред най-красивите крепости в света

В стари времена крале и императори от цял свят се съревновавали по величие на замъците и крепостите си, за да демонстрират сила и богатство.

Особената привлекателност на тези сгради се запазва неопроменена и до наши дни, като много от тях са превърнати в музеи и хотели, в които поне за малко можем да се докоснем до този отминал, магнетичен живот:

 

 Крепостта „Баба Вида“

Единствената изцяло запазена крепост в България се простира на 9.5 ха заедно с рова. Според легендата по тези земи живял силен болярин, чиито обширни владения се простирали от Карпатите до Стара планина. Той имал три дъщери Вида, Кула и Гъмза и след смъртта му, те наследили владенията. Кула и Гъмза се оженили неразумно, а мъжете им пропилели наследеното. Вида останала сама и започната да строи замък, за да опази своите земи и поданици. В знак на благодарност след смъртта й хората от този край дали на замъка нейното име – “Баба Вида”

Румелихисар

Румелихисар била построена в средата на 15 в. от Мехмед Фатих в най-тясната част на Босфора точно срещу крепостта на султан Баязит, за да отреже Константинопол от Черно море и да улесни завладяването му. За своето време крепостта била построена в рекордно кратък срок: 4 месеца и 16 дни. 1000 майстори и 2000 строители се трудили по строежа, но целта била постигната: преминаването на Босфора станало невъзможно, а мястото било наречено „Прерязаното гърло“.

Крак де Шевалие

Когато вижда за първи път таз крепост, чието име означава „Замъкът на рицарите“, Лорънс Арабски заявява, че тя е най-красивата в света. Крепостта до Триполи, Сирия, била построена от кръстоносците по пътя им към Светите земи и била наистина непристъпна. През 1188 г. пред стените й стои самият Саладин. Той успява да плени кастелана на Крак де Шевалие и го изправя пред стените, нареждайки му да каже на хората си да отворят крепостта. Кастеланът дава заповедта на арабски, но после на френски заявява на войниците си да се борят до последна капка кръв. Саладин не успява да превземе крепостта. Едва през 1271 г. Крак де Шевалие пада- и то с измама.

Лохагад

Лохард, или Желязната крепост, се намира до град Лонавала в Индия и една от най-старите в страната. За да влезете в нея, трябва да преминете три спиращи дъха укрепителни врати една след друга. На третата врата се е намирала кулата на пазачите, а зад пределите на крепостта има пещера, в която обитателите съхранявали храна и вода.


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg