Средиземноморският туризъм в борба за оцеляване

1043
Средиземноморският туризъм в борба за оцеляване

Кризата нанася тежък удар на испанския туризъм. Според прогнозите за тази година броят на туристите в Испания ще намалее с десет процента. Това засяга най-вече малките хотели и застрашава дори тяхното съществуване.

Лорет де мар е сред известните курортни градчета по испанското Средиземноморие. "Слънцето и плажът са най-големите ни съкровища", казва Сармаго Онтаньон. Той е собственик на малък хотел и член на градската управа, където отговаря за качеството на водата и сигурността, така че идващите тук туристи да се чувстват достатъчно добре.

Само че през последните месеци техният брой не отговаря на очакванията: "Още през май и юни забелязахме, че този сезон няма да е лесен. Сега на плажа изглежда така, сякаш имаме достатъчно гости. Направим ли обаче сравнение с минали години, ще видим, че този път туристите са малко", казва Сармаго Онтаньон. Статистиката показва, че става дума за 15 процента по-малко туристи. Хората в Лорет де мар са песимистично настроени. Продавачка на сувенири и вестници обяснява: "Нищо не можем да направим, защото всичко зависи от туроператорите. Преди идваха толкова много семейства с деца, а сега - предимно млади хора", казва продавачката на сувенири и има едно предвид: това са туристи, които имат малко пари. Затова и някои от магазините и ресторантите са пред затваряне.

Много от хотелите в Лорет де мар се опитват да оцелеят, предлагайки евтини цени за нощувки или пък пакетни услуги. Липсват най-вече германските и британски туристи, които заради кризата са решили да останат у дома си. Хотелиерите се страхуват от това, че няма да могат да възстановят загубите си след сегашния лош сезон. Най-труден е въпросът, дали регионът ще може да се справи с безработицата в туризма, до която неминуемо ще се стигне. Кметът на Лорет де мар обяснява: "Опитваме се да излизаме с нови предложения, така че да се създадат магазини и проекти, а с това и нови работни места.

Освен това имаме намерение да предложим възможности за преквалификация, така че хората в Лорет да могат да намират по-лесно нова работа". В градчето, например, се подготвя нов голям конгресен център, недалеч от църква с историческо значение. Подобни проекти обаче предизвикват протестите на екоактивисти. Те се опасяват, че сега, търсейки изход от кризата, туризмът ще завладее и последните девствени кътчета на испанското Средиземноморие.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg