Старопрестолният град

5699
Старопрестолният град

Накацалите къщи една над друга, равният ход на Янтра под Царевец, тихите калдъръми на Арбанаси. Точно заради това старата столица на България - Велико Търново, е сред десетте най-предпочитани места от туристите в Източна Европа.

Старопрестолният град е разположен в Северна България, по поречието на река Янтра. Всяка негова сграда и улица е белязана от петхилядната му история, която го е превърнала в емблема на България.

Старинният Търновград е кацнал на три хълма - Царевец, Трапезица и Света Гора. Днес хората казват, че през Средновековието градът е бил новият Йерусалим, Рим и Константинопол, взети заедно.


По време на Второто българско царство Търново се превръща в столицата на България. Градът се разраства с главоломна бързина и става най-важния политически, икономически, културен и религиозен център на страната. Символ на неговия разцвет по това време е хълмът Царевец.

Заобиколен от три страни от река Янтра, той е бил дом на царския двор, болярите и патриарха. Реката и естествените скали, на които е построен, превръщат Царевец в една от най-непристъпните български крепости.

Благодарение на това, че са запазени останките на много от сградите в стария Търновград, и днес Царевец носи духа на могъществото на държавата ни по време на Второто българско царство. Възстановената през 1930 г. Балдуинова кула напомня за великите битки на Калоян.

В нея е бил затворен Балдуин Фландърски. Императорът е пленен от цар Калоян в битката при Адрианопол. Според легендите Балдуин отхвърля ухажванията на една българска царица, която веднага го обвинила в опит за изнасилване и той бил ослепен с нажежен шиш, а след това е хвърлен от т. нар. "лобна скала" в пропастта, на дъното на която тече река Янтра.

След Освобождението Велико Търново е временна столица. В града се свиква Учредително събрание през 1879 г., на което се приема действалата до 1947 г. Търновска конституция. В града заседава и Първото Велико Народно събрание, което избира за княз Александър I.

Днес Велико Търново е културната столица на България. Притокът от туристи е целогодишен и привлича инвестициите в града. Тук се намира и вторият по големина университет в страната.

За великите години в историята на Търново напомня спектакълът „Звук и светлина". Той представлява уникална аудио-визуална атракция, която се среща само на три места по света. Едното от тях са Египетските пирамиди.

Шоуто съчетава драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани, проектирани върху стените на Царевец, които разказват славната и трагична история на Второто българско царство.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Малкото Мило
# 0
15:12 | 18 December 2008
Няма по-красив град от Велико Търново!
ifi
# 1
10:12 | 17 December 2008
абе малоумник ти със себе си ли сравняваш велико търново? и кой град от тъпата ни държава трябва да е в тая класация ако не велико търново
Ченков
# 2
16:12 | 16 December 2008
Абе не разбрах каква е тази класация за най-посещаваните дестинации, коя организация я прави, какъв е принципа на оценяване. Като цяло статийката лъха на малка поръчка с рекламна цел. Ами пишете си направо платена информация. Извинявам се за цинизма, колко трябва да си платя и на кого, да напишете че оная ми работа е в топ 10 на Балканите?
Димитров
# 3
16:12 | 16 December 2008
Да, градът носи своето очарование със старинните къщи и улички.Но аз не съм очарована, че кметското ръководство не прави нищо за студентите в града.Градът е малък, но не чак толкова компактен.Прави много лошо впечатление, че когато си на гарата и чакаш автобус няма, къде да се подслониш ако вали дъжд или сняг. И да не завършвам песимистично, новогодишната украсата на Търново е прекрасна.Но ние не можем да гледаме само на горе г-н Кмете, а е нужно да оправите и тротоярите поне в центъра на града.Благодаря!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg