The Irish times: Англичани продават имотите си в Банско

2016
The Irish times: Англичани продават имотите си в Банско

"Повечето купувачи, живеещи във Великобритания и закупили имот в България сега продават" - казва Кристоф Гейтър от лондонската консултантска фирма New Estate Consultancy пред в. "The Irish times". Според Гейтър финансовата криза вече засегна строителната индустрия на България и това може да предизвика вълна от банкрути в сектора.

Доскоро в Дъблин Острова при разговорите на маса можеше да се чуят фантастични история за 500 процента печалби от продажба на апартамент в Талин, Рига, Банско или Слънчев бряг - пише в. "The Irish times". Последният доклад на консултантската агенция Knight Frank - една от най-авторитетните агенции на пазара да недвижими имоти във Великобритания , споменава, че досега най-големият „ценови победител" на пазара за недвижимости е била България - с 32.2 процента печалба.

Сега анализаторите посочват, че тези цифри може би лъжат. Дори бегъл поглед върху сайтовете на агенциите за недвижими имоти в чужбина веднага прави впечатление, че значителна част от българските недвижими имоти все по трудно се продават, дори при сериозен дискаунт в цената.


Притокът на пари към Банско и курортите по Черноморието ускори строителството на многобройни недвижимости, голяма част от които са под всякаква критика по отношение на качество или чар.

Сега те стоят празни от една страна заради свръхпредлагането, а от друга - защото логично българите и чужденците все повече внимават за своите бюджети и си разрешават по-малко туристически почивки. Според данни на агенциите за недвижими имоти, поне една трета от близо 2200 притежавани от чужденци имоти в Банско са обявени за продан - при това на почти половината от първоначалната им цена.

"Повечето купувачи, живеещи във Великобритания и закупили имот в България сега продават" - казва Кристоф Гейтър от лондонската консултантска фирма New Estate Consultancy. Според Гейтър финансовата криза вече засегна строителната индустрия на България и това може да предизвика вълна от банкрути в сектора.

Миналия месец листваният на Лондонската борса инвестиционен фонд Black Sea Property Fund отложи проекта си за изграждане на жилищен комплекс в София заради „по-трудното получаване на жилищни кредити, свръхпредлагането на жилища и пренаселеността от строителни фирми".

В същото време базираната във Великобритания компания Bulgarian Land Development съобщи, че възнамерява да намали застрахователния риск като намали броя на обектите, които застрахова за строителство в Банско. Една от причините, поради които кризата в недвижимите имоти не бе застигнала в така сериозна степен България бе фактът, че там повечето жилища се строяха с цел инвестиция, а не непосредствено за живеене.

Другата е, че цените на недвижимите имоти в България, въпреки сериозния си ръст през последните десет години, все още догонват европейските нива. Но сега тази тенденция постепенно се преобръща и кризата се усеща осезаемо.

Цените на недвижимите имоти в градовете и курортните селища вървят надолу, тъй като хората по-неохотно са склонни да прибягват до ипотечни заеми. Въпреки това местните анализатори посочват, че в бъдеще цените все по-малко ще се определят от спекулативните сделки и все повече ще се ориентират към истинския пазар за нови и по-качествени жилища. Поради това местните анализатори говорят не за „крах" или „криза", а за „скок към качеството".

Тоест инвеститорите вече са по-склонни да прехвърлят парите си от по-рискови към по-сигурни инвестиции. Печалбите може и да не толкова впечатляващи, но те поне са по-надеждни и прогнозируеми. Подобен сценарии вече се забелязва почти навсякъде в Европа и развиващи се курортни селища като Банско или Слънчев бряг вече няма да бъдат толкова атрактивни в сравнение с големи градове като София или другите източноевропейски столици, където търсенето на жилища се подхранва от притока на значителна работна ръка и желанието на хората да сменят старите си панелни апартаменти с по-функционални жилища.

В Прибалтийските държави се спука огромен жилищен балон, засега в България се усеща само спад на ентусиазма за ваканционни имоти. Макар че този балон е с доста скромни размери и въздухът от него се изпуска много по-бавно в сравнение с развитите страни.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg