Трайков прогнозира до 10% ръст в туризма през 2011 г.

754
Трайков прогнозира до 10% ръст в туризма през 2011 г.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков прогнозира между 5 и 10% ръст на туризма през летния сезон. Той откри днес тридневната туристическа борса в НДК "Ваканция СПА Експо 2011".

Туризмът заедно с някои други браншове на икономиката, като например високо- и среднотехнологичните браншове, мина през кризата добре, каза министърът. Миналата година има над 5% увеличение на туристите като цяло. За зимния сезон се очаква ръст между пет и десет на сто, а за летния сезон са подобни очакванията, заяви още Трайков. Ръст се очаквал най-вече от приходите в туризма.

Помолен да коментира намерението на туристически бранш да иска отлагане на увеличението на ДДС в туризма за октомври, министърът каза, че тази дискусия вече е минала. Благодарение на усилията на нашето министерство първоначалните планове са значително по-добри за бранша, отколкото можеха да бъдат, каза Трайков. Той допълни, че това, което е в момента като решение, е в рамките на възможното.

Предстои да видим дали това е тенденция или са отделни случаи, каза министърът по повод факта, че някои хотели се отказват от звезди за категории, за да се справят с изискванията на туристическия данък. Министърът попита дали при съществувалата преди туристическа такса е било нормално в малки или средни градове с три-четири хотела в продължение на един месец да няма нито една регистрирана нощувка.

Очевидно трябваше да потърсим механизми нещата да са справедливи и за тези, които си плащат, а не само за тези, които не си плащат, каза министърът.

По думите му, в новия проект на Закон за туризма се предвижда създаване на Национална туристическа организация, която да е представителна за целия бранш. Тя ще обедини усилията при вземането на всички важни решения за развитието на бранша на бизнеса и държавата. Друг акцент от закона е туристическото райониране, като има вариант районите да съвпаднат с административните.

Категорично не приемам, когато българските туристи нямат възможност да ползват туристически услуги на цените за чужденци, каза Трайков в отговор на въпрос. Ако има случай, в който на българин е отказано да се възползва от условия, които се предоставят на чужденци, бих искал да знам, това не е допустимо, заяви министърът.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg