Цари Мали град – новото чудо на България

126369
Цари Мали град – новото чудо на България

Един архитектурен проект напоследък привлича хиляди туристи в границите си. Цари Мали град беше открит през лятото и бързо се превърна в едно от чудесата на България. Само за три месеца атракцията е посетена от 145 хиляди души.

Уникалният реставриран исторически комплекс се намира край самоковското село Белчин. Наричат я Цари Мали град, защото с площта си от 10 декара по нищо не отстъпва дори на великотърновския Царевец.


Работата по проекта започна преди пет години, след като община Самоков спечели проект по оперативна програма „Регионално развитие“. В обекта бяха вложени близо 6 млн. лв., а главен изпълнител беше Главболгарстрой. Неотдавна президентът на компанията призна, че това е проектът на живота му.

Римската крепост е била с огромна важност в древността – край нея са се пресичали важни пътища. Днес туристите посреща реставрираната средновековна църква  "Света Петка". Тя е построена през XVI в.

Друга забележителност е късноантичната крепост от IV-VI в., в която са изложени седем различни експозиции. Те съдържат 800 находки, открити по време на археологическите разкопки в комплекса.

Въжен мост, дълъг 100 метра, свързва историческите обекти с атракционния парк в близост. Той разполага с 13 съоръжения за децата.

От откриването на комплекса до момента от общината са отчели приходи от билети за близо 200 хил. лв. За да го направи още по-привлекателен за туристите, управата на Цари Мали град планира през следващата година в него да се провеждат концерти и възстановки, както и лятно кино с исторически филми.

Снимки: http://www.carimaligrad.com/

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Росица Рачева
# 0
21:06 | 14 June 2016
На 11 юни 2016 г. посетихме комплекса заедно с моето семейство, включително и внучето, което е на близо 2 години. Бяхме взели и детската количка за удобство, ако детето заспи. За самия комплекс - поздравления! Впечатлени сме, много ни хареса, на малкия - също. НО... релсовия транспорт и за нас се оказа проблем на тръгване. На голяма табела, която дава информация за самия проект е изписано работното време на "релсовото транспортно съоръжение", което в събота приключва в 18,30 ч. Около 6-8 мин. преди посоченото време се наредихме на опашка за слизане. Нашата група беше 7 човека, преди нас имаше още една група, която тъкмо тръгваше надолу. Служителят ни каза, че това била последната група и за нас няма да има транспорт. С последния курс щял да се извози персоналът. Беше ни показана малка ламинирана табелка на принтерна хартия А4, на която съвсем "удобно" пишеше, че последния курс на слизане е 18,25 ч., за да може персоналът в 18,30 ч. да е приключил работния ден. Наложи се да проведа неприятен разговор със служителя, който междувременно проведе три разговора с колегите си долу да пуснат още един курс, но явно те не склониха и в крайна сметка двама от нас слязоха пеш при все, че бяха платили таксата, ние - 5 човека и количка се транспортирахме заедно с персонала - общо 10 човека. Е, това е... Направих и снимки на табелата с работното време, но така и не открих телефони за сигнализиране при нередности. Какво пък, изглежда няма нередности. Всичко е перфектно... Иначе - ще запазя хубав спомен и впечатления от комплекса. Не сме отишли да се возим :)
Иван Василев
# 1
01:11 | 15 November 2015
Съжалявам много, че си направихме усилието с наши приятели да посетим ”новото чудо на България”-Цари Мали Град. Още на подхода към комплекса ни прибраха такса паркинг, което e в реда на нещата, но никой не ни каза, че свободни паркоместа няма. В замяна на това след изкачването ни до паркинга, веднага се намериха служители на комплекса които вместо да уведомяват колегите си за това, ни накараха да се върнем обратно. Примирили се с тази типична за нашият манталитет неуредица, стигнахме най-накрая до къщата от където тръгва панорамното влакчето което извозва туристите до крепостта. Оказа се, че влакчето ще заработи след един час поради ежедневна профилактика. А във вторник имало целодневна такава, защото управата на комплекса е много загрижена за безопасността на туристите. ” Явно това сравнително ново съоръжение е произведено и монтирано от китайски първокласници по време на ваканцията си в България,щом е необходима такава сериозна профилактика” – си помислих аз. Позволих си да намекна, че това е не особено умно решение да се прави тази профилактика особено събота и неделя, когато десетки посетители искат да посетят комплекса. Със съпругата ми сме пенсионери и изкачването пеша по стръмната пътека не е по силите ни. Тази забележка от моя страна активира служителя Бранков който седеше на пейката и явно не участваше в така наречената профилактика независимо от това,че той обслужва съоръжението. С изключително груб тон показвайки абсолютно неуважение към хората които плащат за тези услуги, от които той си изкарва заплатата, ми бе обяснено че той от 12.00ч. до 13.00ч. не работи тъй като това е обедна почивка. Веднага се намери негов колега който подигравателно подхвърли че трябва да сложат табелка – „ Храни ме се ‘’. Очевидно профилактиката служеше за оправдание за лошата организация която е създадена. Никой не очаква служителите да нямат обедна почивка, но е унизително толкова много хора да чакат докато служители със самочувствието на несменяеми протежета се нахранят, а в случая дори и това не правиха. Да не говори за обидни реплики подхвърлени от Бранков, които ме накараха да споделя по-горе написаното. Малко след случката разбрах, че това не е първият случай на грубо отношение от страна на този служител. Отказахме се от посещение на крепостта и отидохме до касата на музея да попитаме кой е управител на комплекса. Жената там ни каза че е тя. Казах и за грубото отношение на споменатият служител и тя любезно се извини вместо него. Сега от интернет разбирам че управител на комплекса е господин Хаджиангелов. Тъжно е да живееш в такава държава.
# 2
19:02 | 13 February 2015
Цвети
# 3
23:09 | 28 September 2014
Прекрасно място!Наистина е новото чудо на България.Решихме да го посетим с родителите ми и сме много приятно изненадани-възхитени от това което е направено!!!Браво!Това найстина е уникално!Трябва да го видите,да го почувствате и тогава-повярвайте ми ще сте още по горди,че сте българи!!!
искра
# 4
22:06 | 22 June 2014
Комплексът е уникален.Пригоден и за трудно подвижни хора с инвалидни колички.Препоръчвам на всеки,ще изживеете незабравими моменти.
Stanka Ognianova
# 5
23:05 | 6 May 2014
Bravo!!! Moje li da mi kajete kak spechelihte tos proekt. Az iskam da napravia takuv proekt kogato se vurna ot Amerika
Az
# 6
17:12 | 22 December 2013
Здравейте, бих искала да споделя с вас своите впечатления от днешното си посещение на Цари Мали Град - като цяло положителни, НО.. Тръгнахме сутринта със съпруга ми и с дъщеря ми - детенце на две годинки, да ви посетим. По пътя обяснявахме как ще се возим на влакче, което ще ни качи на високо, където е много красиво. Детенце с нетърпение чакаше да стигнем до интересното място. Ние също бяхме с много положителна нагласа. Стигнахме към 12.30ч. Оказа се, че заветното влакче е в почивка още половин час, затова по препоръчка на любезна дама от павилиончето за сувенири отидохме да хапнем в близкото заведение. Приятно заведение, любезен персонал, вкусна скара на премливи цени. Дотук - прекрасно! Стана време и се запътихме към пункта за билети и заветното влакче. Там - опашка от 5-6 души, на която търпеливо се наредихме изачакахме... Влакчето обаче се оказа доста бавно, детенце (и ние покрай него) взе да се изнервя. Междувременно се натрупа голяма опашка. Най-отпред се оказа екскурзоводка, която на всяко пристигане на влакчето се провикваше - "хайде още 6 души от моята група да минават!" И няколко души, наредени зад нас с детето на опашката, най-нахално се избъскваха пред нас. Това се повтори няколко пъти. Част от хората на опашката също започнаха да се изнервят и да недоволстват. Попитах какво става - екскурзоводката отгововори, че това била група, тя била платила преди 2 часа и те трябвало да минат. Ядосах се - що за наглост? Ние не сме дошли, за да видим ли? Ние не си плащаме ли? Редно ли е дете на 2 години да чака 1 час, за да се качи преди него цял рейс, защото били група?! Показа се и жена от персонала на входа там - също доста нагла, нелюбезна и несъбразителна, която като разбра защо се сърдя, се скри вътре като мишка.Тръгнахме си ядосани и разочаровани - нито се возихме, нито разгледахме хълма, нито оставихме парите, които бяхме донесли за това "удоволствие".
Paloma Ilieva
# 7
02:12 | 5 December 2013
Bravo, prekrasna rabota.
mecdhkata
# 8
22:11 | 22 November 2013
Посетих комплекса 2 пъти в рамките на 3 седмици.Искам да изкажа благодарност на тези които са осъществили този прекрасен според мен проект.Имам само две дребни забележки:малкия капацитет на влакчето на което не се качих на нито едно от посещенията ми поради големите опашки и много стръмната пътека от дясната страна гледайки към комплекса.Ползвах и двете пътеки -"полегатата" на изкачване и "стръмната" на слизане.Стръмната си е екстремно изживяване дори и за подготвени хора.Толкова ли не можаха стрителите да предвидят едни стъпала по стръмната пътека,не са ли виждали такива проекти осъществени на друго място?Иначе,относно самия комплекс-шапки долу-на хубавото не може да кажеш лошо.А относно парите хайде стига с тези сметки и погледи в чуждото канче типично българска черта.Радвам се че има такова място близо до столицата където и и приятели от чужбина да заведеш само цъкат с език и се възхищават.
ааа
# 9
12:11 | 22 November 2013
е нали се сещате, че има и разходи за подръжка, хайде стига сме смятали, всички сме станали толкова мнителни и злобни Да сме живи и здрави и да имаме възможност да идем да го видим, и нека има повече такива места в България.
Евтимова
# 10
22:11 | 21 November 2013
Обектът е възстановен с много усет за естетично и патриотично. Прекрасно място за отдих и съчетаване на полезно и приятно. Едно му липсва - достатъчно лек наклон, за да могат и по-трудноподвижните като мен, които не се доберат до полуфуникольора, да могат да се качат или по-скоро да слезнат, без да се пребият,защото е МНОГО стръмно!!! Трябвало е и за това да помислят, да видят чужд опит,при положение, че го правят от пет години. А и шефът на ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ е от селото, ще остарее и той...
болгарглавстрой
# 11
15:11 | 21 November 2013
Дано да има все повече фирми, които да печелят такива проекти. За изпълнението - 6
Е.Петрова
# 12
14:11 | 21 November 2013
Мястото е уникално, спор няма, но има нешо, което ми направи впечатление в публикацията. Един билет за вход е 4 лв, ако 145 000 души са посетили мястото, приходите би трябвало да бъдат много повече от 200 000 лв. Или посетителите не са 145 хил, или приходите потъват някъде
Стефан
# 13
13:11 | 21 November 2013
"Само за три месеца атракцията е посетена от 145 хиляди души...От откриването на комплекса до момента от общината са отчели приходи от билети за близо 200 хил. лв." Билетът за посещение на комплекса е на цена 4 лева за възрастни, за деца и пенсионери - 2 лева. Нещо не ми излиза сметката.
до APPLE
# 14
09:11 | 21 November 2013
Кво общо има тоя лумпен орешарски бе
АнаШишманова
# 15
22:11 | 20 November 2013
Комплексът е прекрасен.Препоръчвам на всеки,който има възможност да го посети.Убедена съм ,че ще изживеете незабравими моменти ,които ще ви върнат и в миналото.
APPLE
# 16
21:11 | 20 November 2013
BRAVO I PODKREPA ZA ORESHARSKI!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg