Цуцовата къща - възрожденската перла на Калофер

934
Цуцовата къща - възрожденската перла на Калофер

Ако днешният ден за вас е започнал с усмивка, с доза горещо кафе или чай (за онези, които не пият кафе) и ако сте се събудили с мисълта за това, че денят е прекрасен, не защото има някакъв специален повод, ами просто ей така, тогава ви казвам: Добре дошли в отбора!

Здравейте, скъпоценни! Знайте, че това е отборът на печелившите, независимо от това, че прогнозата за времето може да не е много положителна, кучето може да ви е изяло половината от лявата маратонка, или пък може сте чакали половин час да стане водата за кафето, без да се сетите, че котлонът не е бил включен.

Е, сега... случват се тези неща, дори и в най-добрите семейства, както имаше една приказва. Но това не пречи да бъдем в отбора на печелившите! Онези, които имат дарбата да се усмихват дори и без повод, да си казват "какво пък толкова" в най-тежките моменти и да знаят, че денят винаги е красив, просто защото Някой там горе им е дал шанса да дочакат още едно утро и да се насладят на красотата на още един залез.

И така... отново ме връхлетя романтичната вълна, но... няма как да я спра, независимо, че плувам добре. Защото искам и вие да се потопите в нея, пък аз гарантирам, че няма да съжалявате!

Сега може да помислите, че се отклонявам от темата (макар че вие все още не знаете каква е тя...), но не е така, повярвайте ми. Като говорим за романтика и за истинските български неща, сещам се за едно стихотворение на един велик българин, в което се казваше: "Настане вечер, месец изгрее, звезди обсипят свода небесен..." и така нататък. За мен винаги това произведение е било олицетворение на нещо наистина красиво и романтично. Защо ви говоря за поезия ли? Не само, защото нося душа на поет, ами защото този път ще ви отведа в родното място именно на този велик българин (Христо Ботев) - Калофер. Да ви призная, винаги когато съм минавала оттам... чувствала съм някакво особено вълнение и преклонение пред този човек. (Но, разбира се, не ангажирам никого с тези усещания).

Градът е чудесен, а мястото, където този път ще ви заведа е една истински българска къща - Цуцовата. Сред богато озеленената градина като спомен от миналото и до днес там остава сгушена строената малко преди Освобождението (1878 г.) сграда.

Обявена за паметник на културата през 1964 г., къщата днес е една от малкото, съхранили възрожденския дух на града. Реставрирана и обновена през 1990 г., тя предлага всички удобства на съвременния дом. И въпреки това носи възрожденски дух.

Къщата предлага всякакви удобства за онези от вас, които са решили да покажат кулинарните си умения и да смаят половинката си, например. Помнете, че на ваше разположение са всякакви възможни уреди и пособия, които може да ви бъдат нужни при "сътворяването" на специалитета. Обаче, както е известно, като си хапне човек някак си така почти неусетно започва да се унася в сън. Не че има нещо лошо да идете и да си легнете, но все пак, уважете ме, аз ви водя на екскурзия, а на това място има какво да се види и не е добре да го пропускате. Пък и... от сън спомен няма, нали сте чували тази приказка.

За да се събудите набързо, можете да си наемете екскурзовод, който да ви покаже красотите на Калоферския балкан. Можете да си направите дори двудневен преход или пък да пояздите малко, на фона на красивата природа. Аз лично съм го пробвала това, освен че е доста интересно и ви отнема цялото възможно внимание, докато се стараете да не паднете от коня, действа наистина успокояващо и релаксиращо. Така че, доверете ми се, няма да ви измамя!

Зиданите печки, долапите, дървените тавани, миндерите и железните кревати ще ви потопят в една различна атмосфера. Не по-малко богатство е и градината в двора, където цяло лято цъфтят рози, мушката и какви ли не цветя, зеленее чимшир, който може би е връстник на къщата. Също толкова стар е и дрянът, а плодовете му са три пъти по-едри от обикновените.

Да не споменавам колко сладка е така прочутата калоферска ракия, която се приготвя по уникална рецепта. В това... ще се уверите сами, като стегнете багажа и идете в Калофер.

Аз ще ви информирам, че ще Цуцовата къща носи сребърна марка за качество "Автентична България" и парите, които ще ви бъдат необходими са между 30 и 60 евро на човек. Тоест, можете да се поглезите доста добре, ако си вземете малко над 60 евро.

Не се тревожете, стаи има достатъчно. Дворът е истински рай, а атмосферата, която се носи на това място няма да ви подмине просто така.

Ами... това е, скъпоценни, аз бях дотук. Излях си душата пред вас, сега е ваш ред да налеете малко бензин в колата и да потегляте.

И по време на пътя можете да си тананикате ето това:

"Ако можеш да си орел не се напъвай да си пръв сред гаргите"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg