Туризмът в Турция незасегнат от кризата

956
Туризмът в Турция незасегнат от кризата

Туризмът в Турция- един от крайъгълните камъни на местната икономика, успя да избегне рисковете на кризата и да продължи ръста си и през 2008 г., привличайки 21.5 млн. туристи за първите девет месеца на годината, съобщава Today's Zaman.

Това означава увеличение на броя на чуждестранните туристи в 13.3% от началото на годината.Основната група от тях идва от Германия, следвана от тези от Русия и Великобритания.

Най-популярната дестинация през периода е била Анталия, привлякла 35% от чуждестранните туристи, следвана от Истанбул с 25%.


Постоянно нарастващият брой туристи в Турция й отреди място сред 10-те топдестинации в света, като големият бум беше реализиран между 2002-2005 г.

В момента страната подготвя стратегия за развитие на бранша, като идеята й е до 2023 г. да успее да влезе в престижните топ5 дестинации в света. В стратегията е залегнало не само развитието на морския туризъм- основен за страната, но също и на зимния, спа- и балбнеоложкия туризъм, планинското колоездене. Усилията ще са насочени и към разширяване на списъка на туристическите дестинации.

Една от заложените цели е и подобряване на инфраструктурата, която да отговори на нарасналия брой туристи.Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg