В. Генчев: Ситуацията е сложна, но вярвам, че ще се справим

5891
В. Генчев: Ситуацията е сложна, но вярвам, че ще се справим

Наскоро акциите на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ застанаха в центъра на събитията на БФБ-София. Пазарната капитализация на компанията пострада сериозно, в резултат на решението на Landsbanki да затвори портфейла си от инвестиции на нашата борса. В рамките на две работни седмици акциите на фонда се сринаха с 44.5% и на 4 ноември вече струваха 0.162 лв. Впоследствие книжата на БенчМарк Фонд Мениджмънт АДСИЦ възстановиха през миналата седмица част от загубите си, като поскъпнаха със 17.3%, до 0.19 лв. за лот (12 ноември).

На фона на резките колебания в цената на акциите, разговаряме с Веселин Генчев, изпълнителен директор на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ. Материалът е част от поредицата на Profit.bg, в която да представим актуалното състояние на инвестиционните проекти на АДСИЦ-овете у нас (бивши и сегашни членове на BGREIT).

Г-н Генчев, в какви проекти сте инвестирали в момента?

Понастоящем БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ има три проекта.

Първият от тях - БенчМарк Бизнес Център е с обща разгърната застроена площ 35 000 кв.м, от които 17 500 кв.м офис площи, 6 200 кв.м търговски площи, 2 000 кв.м заведения за хранене и 390 паркоместа. Разположен е на бул. „Цариградско шосе" и има отличен достъп посредством обществен и частен транспорт. В срок до 1 годинa в непосредствена близост ще бъде изградена спирка на метрото, само на 4 спирки от летище София. Уникалната архитектура на сградата маркира източния вход на града и се характеризира с най-големия атриум в България - 18 м. диаметър и 50 м. височина.

Сн.: Вътрешен изглед от БенчМарк Бизнес Център (официален сайт на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ)

Раковски Бизнес Център се намира в самия център на гр. София - на ъгъла на ул. „Г.С.Раковски" и ул. „Рачо Димчев". Това е един от най-привлекателните бизнес райони в София. Сградата е с модерна и отличителна архитектура, с 3 подземни и 9 надземни етажа, с обща разгърната застроена площ 4 661 кв.м., включващи клас "A" офис площ - 2 689 кв. м (7 етажа), търговска площ - 742 кв. м (3 етажа) и подземен паркинг на 2 нива с 19 паркоместа.

Сн.: Раковски Бизнес Център, октомври 2010 г. (официален сайт на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ)

Ексклузив Ски и Спа Резорт е 4-звезден апартаментен хотел, разположен в най-стария планински ски курорт в България - к.к. Боровец. Общата площ на проекта е 19 628 кв.м. и се състои от 217 апартамента от различен тип, лоби бар, спа център, 2 ресторанта, магазин, както и подземен паркинг с 65 места.

Сн.: Проектът на Ексклузив Ски и Спа Резорт (официален сайт на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ) 

На какъв етап са проектите от осъществяването им?

БенчМарк Бизнес Център получи разрешение за ползване през август тази година. Раковски Бизнес Център е пред завършване - приключен е грубият строеж и е монтирана около 90% от окачената фасада. Проектът ни в к.к. Боровец за изграждане на апартаментен хотел, който понастоящем е замразен поради влошената пазарна конюнктура, е завършен до Акт 14 (завършен е грубият строеж и част от фасадата).

Каква е пазарната ситуация, от гледна точка реализиране на доходност от тях?

Несъмнено кризата повлия негативно на очакванията на всички участници на пазара и възпрепятства плановете ни във връзка с реализация на тези проекти - отдаването им под наем или продажбата им, съответно и очакванията ни за доходност от тях.

Оказва се, че намирането на потенциални клиенти, било то наематели или купувачи, е много тежка задача в сегашната пазарна ситуация, но вярваме, че ще се справим и работим много упорито в тази насока.

Каква стратегия следвате, с цел извличане на доходност от проектите?

Стремим се да предоставяме на потенциалните си клиенти предложения, адекватни на пазарната ситуация. Затова и непрекъснато следим развитието на пазара на недвижими имоти и адаптираме стратегията си към пазарните тенденции. Само така имаме шанс да постигнем успешна реализация на проектите и извличане на максимална доходност от тях.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

kk
# 0
12:11 | 15 November 2010
a kyde tuk e poleznoto info?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg