В Плевен най-много туристи от Италия, Русия, Германия и Румъния

949
В Плевен най-много туристи от Италия, Русия, Германия и Румъния

В Плевен е най-голям броят на чуждестранните туристи от Италия, Русия, Германия и Румъния, съобщиха от Териториалното статистическо бюро по повод днешния Световен ден на туризма.

Граждани от над 45 държави са пренощували в 12 наблюдавани от статистиката хотели в Плевенско от януари до юни, като приходите от тях са близо 500 хил. лева. От малките хотели - с под 30 легла, не се събират статистически данни, уточниха от
ведомството.

Осемстотин двадесет и една са нощувките на италианци, следват гостите от Русия - 788, от Германия - 648 и от Румъния - 605. Увеличава се интересът към града на англичаните и нидерландците, които имат почти 900 нощувки.

От по-далечни страни са пристигнали най-много туристи от Бразилия (267 нощувки), следват гостите от САЩ (192), Китай, Република Корея, Канада. Все по-често в Плевен пренощуват граждани от съседните балкански държави, особено от Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния.

Според наблюденията на музейните специалисти в областния град, посетителите от чужбина са поне двойно повече, в сравнение с броя на регистрираните нощувки. По думите на експертите много от гостите успяват да разгледат културните и исторически
забележителности за един ден, след което отпътуват.

През последните години в община Плевен се реализира програма за развитие на туризма, която предвижда създаване на повече атракции и задържане на гостите за повече време. Една от инициативите бе реализирана през този месец с откриването на първия в страната Музей на българското вино, създаден в пещера в парк "Кайлъка".

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...