Водни завеси и водопад в българския павилион на ЕКСПО 2008

1473
Водни завеси и водопад в българския павилион на ЕКСПО 2008

Водни завеси, алпинеум под стъклен под и импровизиран водопад са сред най-атрактивните елементи от българската експозиция на Световното изложение ЕКСПО 2008, което ще се проведе от 14 юни до 14 септември в испанския град Сарагоса с участието на над 100 държави. Очаква се до края на март архитектурният проект да получи лиценз в Испания и от началото на април да започне изграждането на павилиона, което е поверено на Международен панаир Пловдив.

Националната изложба ще бъде разгърната на площ от 383 кв. метра. Дизайнът е подчинен на основната тема на ЕКСПО 2008 – „Вода и устойчиво развитие”, а експозицията показва красотата и уникалността на българското водно богатство, обяснява концепцията си арх. Тодор Василиев от Международен панаир Пловдив. Той и инж. Иванка Пенчева са автори на цялостния архитектурно-строителен проект на българския павилион.

Основната идея на проекта е да се изобрази кръговратът на водата, който е жизненоважен за хората. Движението на водата е илюстрирано чрез сини прозрачни ленти, които започват от фасадата, оформят входа и минават през целия интериор на павилиона, описва арх. Тодор Василиев. „Самата фасада е огледална и символизира кристалната чистота на водата. В центъра на фасадата е поставено пано с логото на България, а по цялата площ са изписани букви от кирилицата, която е един от символите на страната ни. От вътрешната страна на залата стената също е огледална, така отразява цялата експозиция и придава дълбочина на пространството”, добавя той.

На основната тема на ЕКСПО 2008 са подчинени и другите архитектурни детайли от интериора на българския павилион. Предвидени са водни завеси, импровизиран водопад, алпинеум от пясък и камъни, изобразяващ морското дъно и разположен под стъклен под. Стъклена е и част от сцената, на която всеки ден ще бъдат изнасяни фолклорни концерти. Планирани са също магазин за сувенири, ресторант с българска кухня и информационен щанд.

Общо 2.8 милиона лева отпусна Министерският съвет за участието на България в ЕКСПО 2008. То ще даде възможност за привличане на чуждестранни инвестиции и развитие на партньорството между деловите среди, за презентиране на страната ни като туристическа дестинация с уникални дадености и възможности за отдих в СПА и балнеокомплекси.

Националното представяне ще бъде подготвено от Международен панаир Пловдив, който досега е изградил и организирал българските експозиции на световните изложения в Лисабон (1998 г.), Хановер (2000 г.) и Аичи, Япония (2005 г.). Панаирът е бил домакин на 3 прояви от такъв ранг – Ловно изложение (1981 г.), Първо и Второ изложение на младите изобретатели (1985 г. и 1991 г.).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg