Всеки 5-и българин почива у дома

1728
Всеки 5-и българин почива у дома

Кризата застави всеки 5-и българин да отдъхва у дома, вместо да замине на курорт, показва експресен сондаж сред 540 българи в 22 областни града, проведен от 2 до 7 юли т.г. Сравнение с аналогично проучване преди 3 г. показа, че процентът почиващи вкъщи е нараснал 4 пъти. Сериозен ръст има и в групата на колебаещите се да отдъхват ли това лято, или не - ако през 2007 г. на въпроса не са отговорили едва 1%, тази те са цели 18%.

Повече са и юнските отпускари - 17%, срещу 11% през 2007 г. Очевидно по-евтиният юнски плаж е начин кризата да бъде надхитрена и затова става все по-популярен у нас.

Има сериозно свиване в групата на отпускарите. Тази година 56% от анкетираните са заявили, че ще почиват, като близо една трета вече са го направили, а за около 40% почивката предстои.

"Нямам пари", е преобладаващият мотив за отказ от курорт (20%), а не "не ми дават отпуска" (6%), показват още данните. Очевидно кампанията за изчистване на старите отпуски работи. Вярно обаче е и друго - масовият таван за отдих е седмица до 2, да го надскочат, могат да си позволят едва 10% от българите.


Любопитно, но кризата не е намалила апетита към отпуска в чужбина - общо 16%, от които 4% избират екскурзия, а 11% море зад граница. Няма отлив и в групата на планинарите - 13%. Единствено селските туристи са намалели от 9% преди 3 г. на 6% сега.

И в криза морето е предпочитана дестинация за отдих - общо 51% от градските жители ще почиват край морския бряг. Избралите родното Черноморие и решилите да отдъхват на море в чужбина са в съотношение 3:1. За разлика отпреди обаче, тази година има разместване в избора "къде да отседна".

Регистрираме изместване на интереса към хотелските нощувки (22%) към отдиха на квартира, което е по-евтиният вариант (36%). По социалистически са успели да се подредят в почивна станция близо една пета от нашите анкетирани. Любителите на къмпинга по традиция си остават около една десета от градските хора. Очевидно са група с традиции, чийто начин на отдих устоява и на предизвикателства като световната финансова криза.

Няма съществена промяна в сумата, която българите от едно домакинство са готови да отделят за почивка - средно 564.57 лв. тази година срещу 530 преди 3 години. В тези средноаритметични пари обаче сме калкулирали и авоарите, предвидени за почивка в чужбина това лято.

Интересно е, че една шеста от домакинствата са готови да почиват със суми до 300 лв. Вероятно те влизат в групата на анкетираните, които споделиха, че не биха се отказали от летен отдих, дори да е само за няколко дни. Всяко трето домакинство може да си позволи почивка в рамките на 300 до 500 лв., всяко пето тръгва с 500 до 1000 лв.. Над 1000 лв. за отдих са по силите едва на 8% от българите.

Забелязваме и нарастване в групата на пасивните отпускари. За 53% от анкетираните сега отдихът край морето е лежачка през деня и гледане на телевизор вечер срещу 44% през 2007 г.

Разходки, четене на книги, концерти, посещения на изложби, театър, кино - това е кризисната мода, както личи от отговорите на анкетите. В графата "друго" мнозина са посочили риболов, работа в градината, шах, карти - все занимания, които не предполагат големи разходи.

Забавленията по заведения и дискотеки, както и упражняването на екстремни спортове за част от българските летовници са лукс, който е във фризера на кризата. Днес могат да си го позволят 36% срещу 41% през 2007 г.

Новата мода е уикенд край брега

Нова форма на почивка наложи кризата - уикенд на море. Созопол, Лозенец и Приморско се пълнят в петък и в неделя вечер опустяват, разкриват собственици на къщи за гости. В тях нощувката върви от 8 до 15-16 лв., но най-честите оферти са за десетачка на вечер.

В пика на сезона, който започва от 15 юли, няма да намерите легло под 15 лв., твърди Иван Иванов, шеф на Бургаската регионална туристическа камара. Такива са сведенията и от Варна и региона.

В Слънчев бряг масово се предлагат уикенд пакети, но дори и в по-семплите бази цената не пада под 35-40 лв. на нощувка.

Легло по 7 лв. предлагали пенсионери на жп гарата във Варна, като подбивали масово наложената цена от 10 лв. Побелели с табелки се биели на перона с бастуни за клиенти. От 10 г. насам всеки, решил да изкара пари от свободната си стая, трябвало да се обръща към тях и да чака услуга срещу съответна комисиона.

Най-евтиният хотел във Варна иска 48 лв. за стая с 2 легла. Цените на легло в марковите хотели тук тръгват от 40 евро нагоре.

Нова тенденция това лято било българите да избират по-често пакет all inclusive. Малките хотели предлагали много добри цени, затова нямало видима тенденция за преориентиране на нашщите туристи към квартири, според Донка Соколова, шеф на асоциацията на туроператорите.

Искат на море с Врачански и Пиронкова

Българският д-р Хаус - актьорът Калин Врачански от "Стъклен дом", е изхвърчал до трета позиция в класацията за най-желана компания на плажа, заедно с тенисистката Цветана Пиронкова и вицепремиера Цветан Цветанов. И тримата са еднакво предпочитани - по 5.7% от анкетираните са ги посочили. Врачански обаче е надминал дори Хю Лори, чийто двойник е. Известния британец предпочитат за компания едва 1.4% от анкетираните.

Пиронкова пък отсрамва групата на спортистите, които тази година са кът в предпочитанията на българите за лятна компания. Едва 10% посочват име на спортист за компания на плажа.

Иначе не е новина, че най-много - всеки пети, иска да летува с Бойко Борисов. И в тази класация премиерът е номер едно, при това с неоспоримо предимство. Няма изненада и във второто място - заема го шоуменът Слави Трифонов, с когото мечтаят за близост почти 9% от попитаните.

По-назад, за разлика от предишни години, е футболният идол Димитър Бербатов. Него желаят толкова, колкото и фолкпевицата Ивана и депутатката от "Атака" Калина Крумова - по 4.3%.

Независимо от противоречивите обществени чувства, с които е обгърната фигурата на финансовия министър Симеон Дянков, близо 3% от анкетираните искат да общуват с него на плажа. "Да ми плаща сметките", аргументира номинацията си силистренка.

Бившата царска депутатка и нововремка Юлияна Дончева пък мери мегдан с Цецка Цачева и фолкпевицата Камелия по популярност - по 2/9%. Трите са по-желани на плажа, отколкото експремиера Станишев, президента Първанов, столичниа кмет Фандъкова, главния прокурор Борис Велчев и дори Модерния ляв Стоичков. Тях посочват по 1,4% от анкетираните.

Повече от половината българи нямат никакъв ищах да се докоснат до света на известните, пък макар и в непретенциозността на летните компании, показват данните. "Стига ми, че ги гледам всеки ден по телевизора", както обобщи столичанин. Едва една четвърт от анкетираните посочват имена, а други 18% явно нямат идея кого да си изберат.

С всяка година освен това групата на политиците губи битката с тази на фолквеличия, актьори и тв водещи в предпочитанията на българите за компания в неформална обстановка, каквато е лятната почивка. За лято 2010 съотношението е 56:34 в полза на кино-, фолк- и тв звездите.

Източник: 24 часа

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg