Западни учени проучиха мощите на Йоан Кръстител от о-в Св. Иван

731
Западни учени проучиха мощите на Йоан Кръстител от о-в Св. Иван

Учени откриха нови доказателства, че останките, намерени в древен реликварий в манастир от 5-и век на о-в Свети Иван в България, принадлежат на Йоан Кръстител, съобщиха в. "Дейли мейл" и "Дейли телеграф", цитирани от БТА.

Останките - малки парченца от череп, кости от челюст и от ръка и един зъб, бяха открити в олтар в руините на древен манастир на малък остров в Черно море. Преди две години находката беше посрещната скептично, но оксфордски археолози се заеха да й направят въглеродно датиране.

Светинята бе открита от екип археолози с ръководител проф. д-р Казимир Попконстантинов.

Екипът от Оксфорд обяви, че има научни доказателства в подкрепа на невероятното твърдение. Резултатите ще бъдат представени в документален филм, който ще бъде излъчен по телевизия "Нешънъл джиографик" в неделя.

Оксфордските учени датираха костта от пръст от дясната ръка към първи век, когато се твърди, че е живял Йоан преди Ирод да нареди да го обезглавят.
Учени от университета на Копенхаген анализираха ДНК от костите и установиха, че те са принадлежали на един човек, вероятно мъж от семейство, живяло в земите на днешния Близък изток. Там би трябвало да е живял и Йоан. Макар и тези резултати да не дават категорични доказателства, те и не отхвърлят теорията, защитавана от българските археолози, открили останките под древна църква на острова.

Много места по света претендират, че притежават реликви от светеца. Сред тях е Голямата джамия в Дамаск, където вярват, че съхраняват главата му. В Турция, Гърция, Италия и Египет също твърдят, че имат мощи на Йоан Кръстител. Претенции, че притежават дясната ръка, с която се твърди, че светецът е покръстил Исус в река Йордан, имат няколко места, сред които е и православен сръбски манастир в Черна гора.

"Бяхме изненадани, когато въглеродното датиране посочи тази много ранна епоха", каза ръководителят на изследването проф. Том Хайам от Оксфорд. - "Очаквахме костите да са по-нови, евентуално от трети или четвърти век. Резултатите за метакарпалната кост съответстват на човек, живял в началото на първи век. Дали този човек е бил Йоан Кръстител, е въпрос, на който ние не можем да дадем категоричен отговор и вероятно никога няма да успеем", добави той.

"Разбира се, това не доказва, че това са останки от Йоан Кръстител, но и не отхвърля тази теория", каза пък д-р Ханес Шрьодер от университета на Копенхаген.

Българските археолози намериха близо до саркофага малка кутия, изработена от пясъчник. На нея има надпис на древногръцки, който съдържа името на Йоан Кръстител и датата, на която християните отбелязват раждането му - 24 юни.

Друг оксфордски учен Кристофър Рамзи изследва исторически документи и установи, че манастирът на о-в Свети Иван, може да е получил част от реликвите от Йоан Кръстител през пети век или в началото на шести век.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg