Записванията за почивка по нашето Черноморие с ръст от 10%

1416
Записванията за почивка по нашето Черноморие с ръст от 10%

Записванията за почивка по българското Черноморие са нараснали с 10% до края на февруари заради събитията в Близкия изток и Северна Африка.

Очакванията са, че България ще поеме част от туристите, които са се отказали да пътуват в размирната зона, коментира директорът на Бургаската регионална туристическа камара (БРТК) Иван Иванов.

Туристическата ни индустрия има шансове да компенсира финансовите си загуби с очаквания ръст на туристите, които по традиция търсят евтини и екзотични дестинации и сега се пренасочват към Балканите, смята Иванов. А предимствата на България са топъл климат, хилядолетна история, добри хотели, красива природа и евтини туристически пакети. Всичко обаче зависи от това, дали през следващите месеци работещите в бранша ще успеят да изиграят добре картите си и да спечелят нови клиенти за българския пазар, заяви Иванов.

Според него, освен ситуацията в Северна Африка, и ниските цени ще са фактор за спасяване на българския туризъм, след срива в бранша през последните две години у нас в резултат на световната криза и нарасналата многократно хотелска и ресторантска база. Според експертите предлагането в този период е изпреварило търсенето с 11,8 пъти.

През 2008 г. рязко се е увеличил туристическият поток от руснаци - с 36%, а са намалели туристите от Дания, Норвегия, Швеция и Финландия - с общо 47%. Съкращаването на туристическия сезон през 2008 г. е принудило хотелиерите и ресторантьорите да занижат критериите за подбор на кадри, а постигнатият резултат е бил посредствена услуга.

През 2009 г. туризмът се ръководеше от записвания "в последната минута". Делът на записванията по интернет от 10-15 процента на продажбите през 2008 година, скочи на 30-45% през 2009 г., а за някои хотели и на 50%. Ключовите думи, които съпътстваха туристите, бяха: несигурност в живота, да се почива по-близо, по-евтино и по-кратко, обясни Иванов.

През 2010 г. е отбелязан 5,8% ръст на обслужените туристи, но това не съпътства ръста на приходите в отрасъла, тъй като той е бил за сметка на ниските цени и тяхната печалба. Рязкото намаляване на цената на туристическия продукт преди и след сезона, преобладаващото обслужване "ол инклузив" за българи и чужденци спаси сезон 2010 от по-големи спадове, изтъкна експертът.

Въпреки трудностите сега в отрасъла се наблюдава леко стабилизиране. Бизнесът е наясно, че всички клиенти едва ли ще се върнат, но поне най-лошото отмина, добави експертът. По думите му все още сме далеч от връщането на английските туристи на нивата от преди 2008 г., но пък има засилен интерес от Русия, Израел, Чехия, Финландия, Казахстан и Молдова. Буди обаче голямо безпокойство отново големият спад на пазари като Ирландия, Словакия, Швеция и Нидерландия, посочи Иванов. Според него видимо извършеното от наша страна е недостатъчно, но и липсва задълбочен анализ на причините и конкретна маркетингова политика на държавата и бизнеса.

Междувременно двете международни туристически борси в Берлин и Москва вече показаха, че има повишен интерес на чужденците за почивки на българското Черноморие, като при руснаците се наблюдава четирикратен ръст.

Преди седмица пък председателят на Съюза на собствениците в "Слънчев бряг" Елена Иванова предупреди, тази година туристите да не разчитат на оферти в последния момент, защото се очаква курортите да бъдат доста заети заради завишения интерес на чужди туристи.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...