Започва реконструкцията на църквата „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин

1039
Започва реконструкцията на църквата „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов обяви началото на реконструкцията на българския храм "Св. Св. Константин и Елена" в Одрин. Очаква се ремонтните дейности да приключат до края на месец юли 2008 г.

Църквата е построена през 1869 г. и е един от двата православни храма в града. “Тя е нужна на нашата духовност, необходима е на нашите приятели от Одрин, защото храмовете ни привличат туристи тук”, каза министър Данаилов. Той обяви, че изграждането на иконостаса ще бъде финансирано от Министерството на културата, а иконите, 73 на брой, ще бъдат предоставени от българския Национален исторически музей.

В момента по сметката за възстановяването на “Св. Св. Константин и Елена” има 234 817 евро, отпуснати от българската държава. В по-голямата си част те са осигурени от дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет. За цялостното приключване на ремонта ще са необходими още 200 000 евро.

Църквата е в много лошо състояние. През 1989 г. тя е била подпалена и е започнало рушене на покрива, съобщи проф. Иван Желев, директор на дирекция „Вероизповедания”. Това е наложило преди 4 години покривът да бъде свален, за да няма опасност от срутване и нещастни случаи. Стените бяха обхванати в желязно скеле и успяха да издържат до тази зима, когато най-сетне започваме ремонта, дошъл след дълъг процес на уреждане на формалности около процедурите според турското законодателство, обясни проф. Желев.

Министър Данаилов откри също постоянната изложба „Делници и празници на българите в Одринска Тракия”, както и библиотека в другата българска църква в Одрин – „Св. Георги”. Голям принос за тях имат българските тракийски дружества и Генералното ни консулство в града.

Библиотеката е създадена от Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) в София. Тя разполага с фонд от 2200 тома литература на български език, като всички книги са дарения от издателства, организации и частни лица. По предложение на проф. Данаилов в нея ще има фонотека и филмотека. Министърът на културата пое и ангажимент да осигури по-ефективна система за отопление на църквата. СВУБИТ дари на библиотеката компютърна конфигурация и оформи специален информационен център. Старозагорският митрополит Галактион благослови изложбата и библиотеката.

След обяд министърът на културата се срещна с кмета на Одрин Хамди Седефчи и областния управител (валията) Нусрет Мироглу. Те обсъдиха укрепването и благоустройството на българското гробище в Одрин, което се намира недалеч от „Св. Георги”. Общината в Одрин ще загради гробището и ще оформи алеи, а за поддържането му ще се търси съдействието на дирекция „Вероизповедания”, Министерството на отбраната на България и Генералното консулство на страната ни в Одрин.

През последните години правителството отпусна средства за възстановяване на църквата „Св. Стефан” и сградата на Българската екзархия в Истанбул, както и за църквата „Св. Георги” в Одрин. Инициативата за реконструкция на храмовете ни в Турция имаше много спомоществуватели, сред които певецът Илия Луков и редица тракийски дружества

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg