Завърши българо-гръцки симпозиум по туризъм

1073
Завърши българо-гръцки симпозиум по туризъм

С предложения за бъдещо сътрудничество между български и гръцки фирми в областта на туризма председателят на Гръцко-българската търговско-промишлена палата Панайотис Куцикос закри тридневен симпозиум в Боровец за туризма, съобщиха от палатата.

Участвали са представители на държавни институции, фирми и неправителствени организации от двете държави, а съорганизатори са гражданските сдружения "Хармония", "Заедно" и "Надежда".

Основни акценти в изказванията на участниците са били състоянието и перспективите за развитие на туризма в България и Гърция, както и възможностите за трансгранично сътрудничество.

Гръцки компании са проявили интерес към българска консултантска организация, която да изгради вилно селище в южната ни съседка специално за български туристи.

Представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са разяснили пред участниците в симпозиума Цел 3 на Европейската регионална политика 2007-2013 г. - Европейско трансгранично сътрудничество.

Според участници в симпозиума представител на Гръцко-българската търговско-промишлена палата трябва да участва в мониторинговия комитет на тази програма.

Мениджъри на гръцки авиолинии са предложили на техни разноски наши туроператори да посетят Гърция, да се свържат с партньори и да обсъдят възможностите за подписване на споразумения за сътрудничество в областта на планинския и морския туризъм.

На дискусиите български и гръцки партньори са постигнали принципни договорености за подготовка на проекти за усвояване на средства от европейските фондове по оперативна програма "Трансгранично сътрудничество".

Най-активна от граничните региони, според участниците в симпозиума, е община Крумовград, заявила готовност за развитие в Източите Родопи на проекти за селски, приключенски, археологически и исторически туризъм.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg