Завърши българо-гръцки симпозиум по туризъм

1096
Завърши българо-гръцки симпозиум по туризъм

С предложения за бъдещо сътрудничество между български и гръцки фирми в областта на туризма председателят на Гръцко-българската търговско-промишлена палата Панайотис Куцикос закри тридневен симпозиум в Боровец за туризма, съобщиха от палатата.

Участвали са представители на държавни институции, фирми и неправителствени организации от двете държави, а съорганизатори са гражданските сдружения "Хармония", "Заедно" и "Надежда".

Основни акценти в изказванията на участниците са били състоянието и перспективите за развитие на туризма в България и Гърция, както и възможностите за трансгранично сътрудничество.

Гръцки компании са проявили интерес към българска консултантска организация, която да изгради вилно селище в южната ни съседка специално за български туристи.

Представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са разяснили пред участниците в симпозиума Цел 3 на Европейската регионална политика 2007-2013 г. - Европейско трансгранично сътрудничество.

Според участници в симпозиума представител на Гръцко-българската търговско-промишлена палата трябва да участва в мониторинговия комитет на тази програма.

Мениджъри на гръцки авиолинии са предложили на техни разноски наши туроператори да посетят Гърция, да се свържат с партньори и да обсъдят възможностите за подписване на споразумения за сътрудничество в областта на планинския и морския туризъм.

На дискусиите български и гръцки партньори са постигнали принципни договорености за подготовка на проекти за усвояване на средства от европейските фондове по оперативна програма "Трансгранично сътрудничество".

Най-активна от граничните региони, според участниците в симпозиума, е община Крумовград, заявила готовност за развитие в Източите Родопи на проекти за селски, приключенски, археологически и исторически туризъм.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...