Unique Estates: Луксозният имот трябва да е „умен“

4389
Unique Estates: Луксозният имот трябва да е „умен“

© Unique Estates

Какви ще са тенденциите при луксозните имоти през следващата 2018 г.? Отговорът на този въпрос потърсихме от специализираната консултантска компания за продажба и отдаване под наем на луксозни и ексклузивни имоти Unique Estates.

Пазарът на луксозни имоти, подобно на целия сегмент, претърпя сериозен ръст през настоящата 2017 г. Какви са прогнозите ви за следващите 12 месеца?

През следващите 12 месеца пазарът на луксозни имоти ще запази ръста си. Тази трайна тенденция се обяснява с ограниченото предлагане на качествени имоти, с което се сблъскваме в момента. Търсенето на луксозни и ексклузивни имоти е по-голямо от предлагането им.


Имотите, извадени на пазара, които отговарят на високите критерии на нашите клиенти, са малко. Очакваме към средата на 2018 г. на пазара на луксозните имоти да излязат новите проекти, съобразени с изискванията на съвременния купувач. Ето защо прогнозираме тогава да има по-богат избор и още повече сделки. Хората, които търсят луксозни и ексклузивни имоти, ще имат възможност за избор.

В световен мащаб ситуацията е същата. Световната икономика, мотивацията на съвременния клиент и бъдещото развитие на технологиите в сферата на недвижимите имоти са фактори, които диктуват тенденциите в бранша на глобално ниво.

Според световната статистика не само през следващите 12 месеца, а и през през следващите три години, търсенето на луксозни имоти ще расте, като повсеместната тенденция е търсенето на такива имоти да изпреварва предлагането им.

По какво се определя един луксозен имот днес, в сравнение с преди десет години?

Преди десет години сегментът „Луксозни имоти“ на имотния пазар не беше познат, не беше дефиниран и разграничен. С много труд, упоритост и всеотдайност ние от Unique Estates развивахме бранша и сега вече имаме един ясно очертан сегмент.

Многобройни са характеристиките на луксозния имот. Той трябва да се отличава със своята архитектура – тя е или модерна, или заредена с традиционен аристократичен дух, не може да е средностатистическа. Луксозният имот трябва да има уникална атмосфера, да има силна индивидуалност и елегантен, изчистен стил.

Разбира се, важна е и локацията на имота – да е централен или ексклузивен квартал, а не просто близо до градски транспорт, магазин, училище. Трябва да бъде удобен, с разчупени дизайнерски решения и добра функционалност,  която отговаря на стила и динамиката на живот на съвременния човек.

Луксозният имот трябва да е „умен“ – това е важна негова характеристика. Модерният клиент държи на умните технологии, които улесняват живота, предлагат удобства от ново поколение, ново ниво на сигурност, а освен това са и „зелени“ – прилагат решения, които гарантират висока енергийна ефективност, и се отнасят с респект към природата, нейните ресурси и опазването й.

Съвременният луксозен имот е „домът на бъдещето“ – оборудван с най-модерни технологии, с „умни“ системи за дистанционно управление на достъп, осветление, отопление и други удобства.

Луксозният имот днес може да бъде къща с модерна архитектура в затворен комплекс, апартамент с поне три спални и отворени светли пространства, или пък пентхаус с голяма площ, високи тавани и изумителна гледка – има различни лица.

София се радва на все по-голяма популярност сред чуждестранните туристи. Отразява ли се това на пазара на имоти в столицата?

Да, разбира се. Популярността на нашата столица като туристическа дестинация расте и това води и до по-голям интерес към имотния пазар на столицата. Има и още един фактор, който неминуемо се отразява на популярността на София, но вече като локация за покупка на имот.

Този фактор е партньорството на Unique Estates с Luxury Portfolio, чрез което българският пазар се присъедини към международната платформа. За една година, откакто Unique Estates бе избран за партньор, отчитаме силен интерес от чуждестранни купувачи, които искат да закупят имот – за жилище или с инвестиционни намерения, в страната.

София се превръща в дестинация за уикенд и градски туризъм благодарение на ръста на нискотарифните полети. Туристите, ползващи low-cost авиокомпании, често са и клиенти на резервационни системи от типа на Airbnb и това разширява инвестиционните възможности на жилищния пазар.

В тази връзка, Unique Estates вече идентифицира нова група купувачи, търсещи инвестиция в цели жилищни сгради или група апартаменти, които да управляват и да отдават под наем на хотелски начала. Обикновено това са чужденци, които познават този модел и виждат възможност за прилагането му на българския пазар.

Очакваната доходност от подобни инвестиции е 5 – 6%. Търсенето е в централните райони, които са добре транспортно обезпечени и с уредена инфраструктура.

Спецификата при такива сгради е, че включват основно апартаменти с една спалня и ограничен брой по-големи жилища. Тъй като на пазара липсват сгради с подобно разпределение, вариант е преустройството на имоти в строеж. Преговори с инвеститори в подобни проекти вече са в ход и през следващите тримесечия се очаква приключването на подобни сделки.

Реализират ли се имоти с цена от над 1 млн. евро у нас и какво задължително трябва да притежават те, за да намерят купувачи?

Да, такива имоти се реализират, разбира се. Те са от по-високия ценови сегмент и най-често са самостоятелни къщи, ново строителство, с голям двор, модерна архитектура, дизайнерски интериор и интегрирани съвременни технологии. Най-голям е интересът към такива обекти в района на Витошка яка, където тези имоти се реализират много бързо на пазара.

Другият тип луксозни имоти на цена над 1 млн. евро са аристократичните къщи, обикновено паметници на културата. Те са с изключителна локация, с неповторима визия. В тях има история, уникалност, често са от началото на 20-и век и дело на познати европейски архитекти.

Българският бизнес

Всичко по темата Прогнози за 2018 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg