Управителят на централната банка на Дания предупреди за имотен срив

4763
Управителят на централната банка на Дания предупреди за имотен срив

© Pixabay.com

Дания рискува да преживее цикъл на бум и последващ срив, наподобяващ онзи след финансовата криза от 2008 г., освен ако правителството не се намеси, за да ограничи кредитирането, заяви управителят на централната банка на страната Ларс Роде.

След близо десетилетие на отрицателни лихви в Дания, което е световен рекорд, имотният пазар в страната сега изглежда, че е достигнал повратна точка, казва Роде в интервю за Bloomberg. Той препоръчва правителствто да се намеси и да затегне условията по ипотечените кредити, но министърът по финансовите въпроси на страната даде индикации, че няма желание за действия в тази посока.

Дания, която използва парична политика, за да поддържа кроната обвързана с еврото, първо прибегна до отрицателни лихви на централната банка през 2012 г. Икономисти сега предупреждават, че следващата стъпка вероятно ще е намаляване, а не повишаване на лихвите на фона на търсенето на активи, деноминирани в крони. Междувременно, евтините ипотеки създадоха бум на пазара на имоти, като цените на жилищата са нараснали с 15% на годишна база.


“Тази тенденция само ще се засилва занапред,” казва Роде. “Рискът, в крайна сметка, е, че това може да доведе до самонадуващ се спекулативен балон, а тези балони се пукат в определен момент. Това пък може да доведе до доста неприятни последствия в дългосрочен план, като онези, които видяхме след финансовата криза.”

След кризата от 2008 г. цените на имотите в Дания паднаха с над 20% от върха. На въпрос дали страната е изправена пред подобна опасност и сега, Роде отговаря “да.”

Тази седмица централната банка призова правителството да ограничи достъпа до кредитирането, но министърът по финансовите въпроси Саймън Колеруп даде да се разбере, че не е склонен да предприеме стъпки, които биха затруднили придобиването на жилище. Междувременно, Роде предупреди, че така нареченият антицикличен буфер, който банките използват, за да се предпазват от загуби, трябва да бъде вдигнат до 2%, в сравнение с нула в момента.

Банките в Дания започнаха да прехвърлят отрицателните лихви на клиентите през 2019 г. В началото това засягаше само най-богатите клиенти, но в момента делът на депозитите с отрицателна лихва в Дания е по-голям от която и да е друга страна.


 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg