В тази сграда близо до Барселона няма нищо обичайно

3637
В тази сграда близо до Барселона няма нищо обичайно

© Walden 7

Конструкцията Walden 7 представлява съединени в едно цяло теракотени 14-етажни корпуса и пет вътрешни двора. Тя напомня пчелни клетки, като самата система на придвижване по това „вертикално дърво“, издигнато през 1975 г., е такава, че всичко да се вижда.

Хилядите съседи тук нямат друг избор. Те трябва да се познават и да прекарват заедно известно време. Именно така архитектът е решил да бъде осъществена идеята за сградата.

На покрива има два басейна, кабинки за преобличане, няколко зони за слънчеви бани, а долу има ресторант, магазини, салон за красота, зони за игра и фонтани. Това пространство елиминира отчуждеността.

Идеята за самодостатъчното утопическо общество, както е и названието на проекта, е заимствана от 36-годишния архитект Рикардо Бофилем от фантастичната книга на Б. Скинър „Walden Two“.

За Бофил Walden 7, за строителството на който бюджетът бил по-малък, отколкото за изграждането на социални домове, е първият огромен международен успех. Около 10 години мъжът работи върху частни поръчки. Нищо, което да е с тези мащаби.

В Walden 7 няма два еднакви етажа. Напълно отсъства симетрия. Всеки един от 446 апартамента се отличава със закръгленост или изпъкналост. Така архитектът е декларирал своите принципи за свобода.

Размерът на стандартен апартамент е 30 кв. м. Много от тях поради това са обединени, получавайки пространства от по 60-120 кв. метра. Те дори може да не са на един етаж, а на два.

Социалният жилищен комплекс Walden 7 изобщо не подсказва, че тук живее основно творческа публика. В дома има идеална честота. На балконите ще видите цветя и масички.

Има един проблем – апартаментите са доста тъмни.

В някои апартаменти с 60 кв. м площ има само по два неголеми прозореца.

Една от обитателките споделя, че прозорците й така са разположени, че в дома й влиза слънчев лъч само за 15 минути.

Отвътре Walden 7 наподобява лабиринт. До 8-ия етаж стълби опасват централния двор, а от 8-ия до 14-ия – има външни кули.

Хората, които живеят тук, са свикнали да бъркат мястото, където живеят.

Заповядайте в хотел Титаник в... ТурцияТурски хотел е реплика на прочутия кораб

За улеснение етажите, преходите и коридорите си имат имена. Така навигацията е улеснена.

Човекът, който най-добре се ориентира от всички в този лабиринт, е пощальонът. Той разнася пратки от много години. Ако ще каните гости в тази сграда, посрещайте ги на входа долу. Иначе може да ги загубите. 

Интересно е, че в тази сграда рядко има жилища за продан. Ако такова бъде обявено, то мигновено бива купено. Неотдавна двуетажни апартаменти с 120 кв. м площ бяха закупени за 350 000 евро.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg