В Япония подаряват къщи заради обезлюдяването

2155
В Япония подаряват къщи заради обезлюдяването

© inakanoseikatsu.com

В Япония има все повече необитавани жилища — проблем, което се очаква да се задълбочи заради тенденцията на застаряващо и намаляващо население на страната, която обезлюди много градчета и села.

"Япония ще се сблъска със значителни икономически и социални последици от застаряването на населението в следващите три десетилетия," според Раджив Бисвас, старши икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в IHS Markit, цитиран от CNBC.

Изоставените имоти в третата най-голяма икономика в света са сред най-малко обсъжданите странични ефекти от демографските промени в страната. Те обаче получават все по-голямо внимание предвид увеличаващия се брой достъпни, а понякога и безплатни, къщи, които сe предлагат онлайн в специлизирани сайтове.


Много от тези сайтове се създават от месните власти и общности с цел по-добро управление на предлагането и търсенето, предвид увеличаващия се брой необитавани жилища в техните градове.

На един от тези уебсайтове няколко домове се предлагат безплатно, като купувачът трябва да плати единствено данъците и различни такси, като комисионна на имотния агент.

"Това е така, защото собствениците не могат вече да се грижат за имота, нито пък искат да плащат имотен данък за жилище, което не ползват," се казва в доклад на имотния сайт REthink Tokyo от октомври.

Предлаганите безплатно имоти също така изискват сериозни ремонти, защото са стари и западнали. Някои местни власти обаче, като тези в префектурите Точиги и Нагано, предлагат субсидии за ремонти на необитвани жилища.

Японските затвори са рай за възрастните жениСамотни граждани крадат от магазини в търсене на усещането за общност и относителната стабилност на затворите


Цените на необитаваните домове, които не се предлагат безплатно, варират между 500 000 йени (4 428.50 долара) до 20 млн. йени (177 140 долара), в зависимост от местоположението, възрастта и състоянието на къщата, според проучване на CNBC.

Предградия, по-големи градове и Токио

Необитаваните домове в Япония са 8.196 милиона през 2013 г., което представлява около 13.52% от жилищата в страната, сочат последните данни на Министерството на вътрешните работи и комуникациите.

Броят на необитаваните жилища през 2013 г. е по-голям, в сравнение с 2008 г., когато те са 7.568 млн., а делът им от общия брой жилища е възлизал на около 13.14%. До 2033 г. делът на необитаваните жилища в Япония се очаква да нарасне до над 20%, според Fujitsu Research Institute.

Тези празни имоти са концентрирани основно в селските райони, но този феномен започна да се проявава и в предградията, и в по-големи градове, според публикации в местни медии.

В Токио делът на празните жилища е 11.1% през 2013 г. - един от най-ниските в страната. Този процент обаче се очаква да нарасне до над 20 до 2033 г., според Fujitsu Research Institute.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg