Все повече хора искат държавата да купи горските им имоти

894
Все повече хора искат държавата да купи горските им имоти

© Pixabay

1715 заявления от физически лица, собственици на малки имоти в горски територии, са подадени до държавните горски предприятия за закупуване на горите им с цел по-добра и системна грижа за тяхното поддържане.

Това е с 54% повече от заявленията, подадени през предишната кампания през 2016 г., когато те бяха 1112, съобщават от пресцентъра на земеделското министерство.

Почти двойно се е увеличил броят на заявленията до Северозападно държавно предприятие – Враца, като от 289 през 2016 г. сега са достигнали 536.

Голям е интересът и на територията на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян, където броят се е увеличил с над 60% от 118 на 191.

С 54% се е увеличил броят на заявленията на територията на Северно централно държавно предприятие - Габрово от 147 през 2016 г. до 226 сега. Близо 50% е и ръстът в Югоизточно държавно предприятие - Сливен – от 266 на 386 заявителя.

В Югозападно държавно предприятие - Благоевград подадените заявления сега са 295 при 214 през 2016 г.

Най-малко са подадените заявления в Североизточно държавно предприятие - Шумен – 81 при 78 през 2016 г.

Целта на закупуването е да се осигури целогодишно поддържането на здравословното състояние на горите и опазването им от посегателства, пожари и неблагоприятни въздействия.

На закупуване подлежат малки горски имоти в непосредствена близост до държавни гори, като общият размер на имотите, предложени от един собственик, не може да надхвърля 50 дка.

Първият етап на процедурата за изкупуването стартира на 1 октомври 2019 г. и приключи на 15 януари 2020 г., когато приключи приемът на заявления за закупуване.

Вижте колко гори създаде България през последните 116 годиниОт дистанцията на времето следва да се посочи, че нашите лесовъди са били изключително добре подготвени, казва зам.-министъра на земеделието

До средата на април ще приключи и работата на комисията по оценяване. Тя ще извърши преглед на предложенията за съответствие със заложените критерии, оценка на имотите и класиране.

След този срок ще бъде направено предложение за закупуване към собствениците и те ще имат 3 месеца за изповядване на сделките, така че в средата на годината се очаква цялостното приключване на кампанията.

При проведената през 2016 г., съгласно обявената тогава процедура, бяха финализирани сделки за закупуване на 126 имота с обща площ 1029 дка на обща стойност близо 600 хиляди лева.

За настоящата кампания е заделен почти двойно по-висок ресурс от 1 000 000 лева.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg