Всяка трета ипотека в София, три на всеки пет в топ 4 на градовете у нас

1591
Всяка трета ипотека в София, три на всеки пет в топ 4 на градовете у нас

Делът на ипотеките (договорни и законни), сключени в четирите големи града на страната, продължава да е около 60% от всички у нас.

Данни от Имотния регистър към Агенцията по вписванията показват, че столичани са отговорни за близо 36 на сто от всички ипотеки, докато жителите на Варна и Бургас заемат следващите места с дял от около 10.3 и 9.7 на сто.

През третото тримесечие на 2021 г. у нас са сключени с 20% повече ипотеки за страната, както и с 24 на сто повече в четирите големи града.


Най-голям ръст на ипотеките сред големите градове има в Пловдив (+26%), следван от София и Варна, където отчитаме повишение от 24 на сто. Ръстът в Бургас е от 17 на сто.

Средните лихви по ипотечните кредити у нас

Средният лихвен процент по жилищните кредити намалява с 0.02 пр. п. до 2.68%, а ГПР по тези кредити – с 0.04 пр., п. до 2.95%, като и двете стойности са нови минимуми в историята.

През октомври обемите на новите изтеглени ипотечни кредити възлизат на 430.8 млн. лева спрямо 467 млн. лева месец по-рано и 325.2 млн. лева преди година.

Иван Козаров: Цените на имотите ще продължат да растатЕкспертът е на мнение, че предстоящото влизане на страната ни в еврозоната също ще окаже положително въздействие на цените на имотите


Евтини кредити = скъпи имоти

Евтиният кредитен ресурс е посочван от експертите като една от основните причини за сериозното поскъпване на имотите през последните години.

Имотите в София скачат с 11.9% за 12-те месеца до 30 юни 2021 г., става ясно от доклад на Knight Frank.

Столицата ни се нарежда на 51-ата позиция по повишение на цените, като оставя след себе си градове, като Виена, който традиционно е един от най-добрите за живот в света, немските Хамбург, Мюнхен и Берлин, както и един от най-скъпите градове – Женева.

Има ли балон на пазара на имоти?На тези въпроси отговориха в уебинар Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарно общество, и Никола Янков, управляващ съдружник в Експат Капитал


За страната се отчита ръст в цените на имотите от 7.5 на сто за последните 12 месеца до 30 юни, което ни отрежда 25-а позиция в света. От началото на годината е налице повишение от точно 5%, а през последното тримесечие се наблюдава ръст от 3.2 на сто.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg