Всяко трето жилище в България - празно

1169
Всяко трето жилище в България - празно

© Pixabay

Над 30% от жилищата в България, или почти едно от три, са необитаеми, въпреки годността им да бъдат ползвани, пише в анализ на Националния център за териториално развитие и Световната банка в рамките на оценка на състоянието, която да послужи за разработването на нова национална жилищна стратегия.

Те бяха представени от Хабитат България по време на Четвъртия национален жилищен форум.

Най-голям е делът им в големите градове - 24% в София и 26% в Пловдив, съобщава вестник Монитор. В същото време средно 41% от жилищата в България са пренаселени по данни на Евростат от началото на месеца, като по този показател страната ни е на трето място в ЕС.


Сред другите проблеми в жилищната система в България са ниската жилищна мобилност и енергийната бедност. Отново по данни на Евростат страната ни е с най-голям дял от населението (над 30%), които не може да отопляват адекватно.

Анализът сочи, още и големите трудности пред младите семейства за придобиване на първи дом. Липсва и всякаква специализирана регламентация на наемния пазар.

Единствените възможности са т. нар. свободен наем, който отново е труднодостъпен за млади домакинства с близки до средните доходи.

Друг проблем на жилищната система у нас е много малкият дял на обществен жилищен фонд (2.4%), който продължава да намалява. Към тези проблеми се добавя и концентрацията на жилищна бедност в сегрегираните квартали, населени от отделни етнически групи.

Става дума за жилищна бедност в изключително драматични размери – липса на достъп до базови услуги, като канализация, водоснабдяване, сметоизвозване, отчитат още от Хабитат България.

В анализа се подчертава още, че у нас липсват достъпни жилища както за отдаване под наем, така и за закупуване поради липсата на разбиране на понятието за социални жилища, съществуващо в други страни - тези жилища се изграждат от непазарни играчи и те ги отдават под наем или ги продават на достъпни цени, които са под пазарните.

При пазарните жилища за закупуване липсва целенасочена подкрепа за придобиване, особено на първи дом от семейства с определен профил - млади, работещи семейства, които отглеждат малки деца и нямат жилищна собственост, а се нуждаят от придобиване на дом.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg