Западна Европа със стабилни нива на инвестициите в офиси

2176
Западна Европа със стабилни нива на инвестициите в офиси

През второто тримесечие на 2016 г. общият обем на инвестициите в имоти се стабилизира около 244 млрд. евро, посочва онлайн изданието property-eu. Офисите продължават да бъдат предпочитанa инвестиция, като заемат 47% от общия обем инвестиции, или 118 млрд. евро.

Водещите европейски пазари обаче демонстрират спад на инвестициите на годишна база – във Франция те са 9.7 млрд. евро (-3%), Великобритания – 28.5 млрд. евро (-36%), в Германия 18.4 млрд. евро (­24%).

Инвестиционните обеми остават стабилни

Спадът на общия инвестиционен обем във Великобритания, Германия и Франция извади на европейския пазар нови играчи – пазарите на Холандия, Белгия и Северните страни. За последните 12 месеца в бизнес имоти тук са насочени 49% от общия обем инвестиции.

С близо 30% е намалял интересът на западните инвеститори към Великобритания и Германия, но за сметка на по-висока активност на пазарите в Холандия, Испания, Италия и Ирландия, посочва изданието. За периода те са вложили общо 10 млрд. евро в бизнес имоти.  

По-слабите инвестиции във Великобритания се дължат на резултатите от референдума, както и на неочакваните за инвеститорите последствия. 

Наемен пазар

Тенденцията на нарастване на наемите в офисния пазар продължи и през второто тримесечие на годината. Пазарите в Германия и Франция регистрират рекордни обеми, благодарение на големи сделки. В Централен Лондон пазарът остава стабилен след периода на растеж през миналата година.

Натискът на цените в Централен Лондон, германските градове и Дъблин се отразява на първокласните офиси в резултат от повишение на цените, които отбелязват най-високите си нива за последните 10 години. В Париж цените остават стабилни. Тенденция, която важи и за страните от Западна и Източна Европа след спада през 2009 г. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg