Защо германците наемат, а не купуват имот?

7642
Защо германците наемат, а не купуват имот?

Германия е една от страните с най-малък процент собствени жилища в света и на второ място в Европа (само шведите са пред тях). Според проучване през 2013 г. едва 43% от жителите на Германия са имали собственост.

Това изглежда странно на фона на твърденията, че притежанието на жилище е показател за силна икономика. Така например, в Испания собствеността е 80%, но заради спукването на имотния балон безработицата беше цели 27%. В Германия, където собствеността е 43%, безработицата стигна едва 5.2%.

Разбира се, нито един от тези показатели не обяснява защо германците предпочитат да наемат. Оказва се, че причината за това се корени още от 30-те и 40- те години на миналия век.

Войната

По времето на безусловната капитулация на Германия през май 1945 г. 20% от жилищата са разрушени - над 2.5 милиона жилища просто са сринати, 2 милиона са повредени сериозно. За населението в Западна Германия са необходими 5.5 млн. жилища.

И това не е единственият проблем. Икономиката на страната е срината, няма финансиране, а валутата губи стойността си. Единственият начин да се намерят жилища за населението е правителствена програма.  

Освен това политическата ситуация в следвоенна Германия все още е доста напрегната. Лидерите са притеснени от повторна радикализацията на населението и дори завръщане на фашизма. Заради голямата безработица заплахата от комунизъм е сериозна.

За целта Западна Германия планира своята жилищната програма така, че да даде работа на хората и да намали стреса от недостига на жилища.

Възход на наемите

През 1949 г. правителството на Западна Германия прокарва първия си жилищен закон, предназначен да стимулира строителството на жилища, които "от гледна точка на техните принадлежности, размер и наем са подходящи за голяма част от населението."

И той проработва. Благодарение на комбинацията от преки субсидии и щедри данъчни облекчения, предоставени на публични, частни лица и НПО, строителството процъфтява. Недостигът на жилища намалява през 1956 г с 50%, а до 1962 г. той е около 658 хиляди.

По-голямата част от новите жилища са под наем. Причината е слабото търсене, обусловено от недостатъчните средства за купувачите, както и строгата банкова политика за отпускане на кредити.  

Защо Германия?

Трябва да отбележим, че Германия не е единствената страна с жилищна криза след Втората световна война. Великобритания също има подобни проблеми. И нейното правителство се ангажира с мащабна програма за построяване на жилища, но британците не остават наематели. Тук собствеността е около 66% - много по-висока, отколкото в Германия.

Защо обаче това се случва в Германия? Защото да си наемател тук е много по-добре. Икономистите смятат, че немската жилищна политика дава много по-добър баланс между правителствени и частни инвестиции, отколкото в много други страни.

Например, във Великобритания правителството дава субсидии за насърчаване на изграждането на жилища само на субекти от публичния сектор, местните власти и НПО, докато в Германия се прави много добър баланс между трите страни, което урегулира пазара. Така на жителите на Западна Германия се предоставят достъпна жилищна среда, реализирана от хора с добри доходи.  

Освен сравнително ниските наеми, които германците плащат за добре поддържани жилища, те се радват и на много благоприятна политика. Наемодателят няма право да увеличава наема с повече от 15% в рамките на три години.

Още една причина жителите на Германия да не търсят покупка на жилище е липсата на данъчни облекчения при притежанието на такова. Ако в страни, като Испания, Ирландия или Великобритания, покупката се стимулира, тук няма такива правила.

Освен това, в исторически план, цените на жилищата растат много бавно, което не стимулира инвестициите с цел доходност. Що се отнася до цените на наемите, при тях също не се наблюдава покачване.

Като причини за ниския процент на собственост в Германия икономисти посочват още децентрализираната политика и тежката банкова политика за отпускане на ипотечни кредити.

Добра ли е германската стратегия?

И да, и не. Ако се пресметне, германците плащат повече за жилищни разходи спрямо страни, като САЩ, Испания и Ирландия.

Ако погледнем назад и видим последствията от икономическата криза обаче, германската политика изглеждаше доста по-благоприятна. Освен това местните харесват тази система, като 93% от тях споделят, че са доволни от условията. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...