Пътешествениците често се оплакват от качеството на храната в самолета. За това има логично обяснение.

На първо място, в самолета въздухът е много сух – около 20% влажност. За сравнение: в Сахара този показател е 25%. Поради това храната става по-суха.

Повлияни са и рецепторите ни за вкус. Вкусовите усещания се влияят пряко от аромата, а той се предава по въздушен път, обяснява журналистът от Cheddar Патрик Джонс.

При изключително силно понижаване на влажността нашите вкусови усещания се променят.

Какво да ядете и какво да избягвате на летищетоСпециалисти по храненето съветват

Изследване на психолози от Оксфорд, проведено през 2014 г., показва, че шумът на двигателите също влияе върху удовлетвореността ни от консумираната храна на борда на самолет. Например същият този шум понижава способността да усещаме вкуса на продуктите.

За да получим съпоставимо вкусово удовлетворение, в небето се налага да консумираме 30% повече захар и сол. Готови ли сте на този компромис?