Защо храната в самолета не е вкусна?

1479
Защо храната в самолета не е вкусна?

© pixabay.com

Пътешествениците често се оплакват от качеството на храната в самолета. За това има логично обяснение.

На първо място, в самолета въздухът е много сух – около 20% влажност. За сравнение: в Сахара този показател е 25%. Поради това храната става по-суха.

Повлияни са и рецепторите ни за вкус. Вкусовите усещания се влияят пряко от аромата, а той се предава по въздушен път, обяснява журналистът от Cheddar Патрик Джонс.

При изключително силно понижаване на влажността нашите вкусови усещания се променят.

Какво да ядете и какво да избягвате на летищетоСпециалисти по храненето съветват

Изследване на психолози от Оксфорд, проведено през 2014 г., показва, че шумът на двигателите също влияе върху удовлетвореността ни от консумираната храна на борда на самолет. Например същият този шум понижава способността да усещаме вкуса на продуктите.

За да получим съпоставимо вкусово удовлетворение, в небето се налага да консумираме 30% повече захар и сол. Готови ли сте на този компромис?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg