Защо имотите все още не са достигнали пика в цените си

10358
Защо имотите все още не са достигнали пика в цените си

© Pixabay

Средната цена на жилищата в столицата вече достигна психологическата граница от 1000 евро на кв. м.

Към момента цените на имотите в София са на нива, като тези в края на 2007 г. Все още не са достигнати пиковите стойности от третото тримесечие на 2008 г., в бума преди кризата, когато средната им цена достигна 1260 евро на кв. м, стана ясно от анализ на Bulgarian Properties.

Накъде ще се движат цените в следващите месеци?

От имотната агенция смятат, че определящо към момента е местното търсене и отделят внимание на няколко фактора, от които ще зависят цените за в бъдеще. Вижте ги:

1. Доходи и достъпност на жилищата

Икономиката расте и доходите се повишават - това са едни от най-важните фактори за ръст в цените на имотите. В София средната месечна работна заплата вече е над 1300 лв. към края на миналата година, по данни на НСИ.

Коефициентът на достъпност на жилищата (цена на имотите към средна заплата в София) се запазва на нива 1.3 – 1.4, в каквито рамки се движи от 2012 г. насам. Най-нисък този коефициент е през първото тримесечие на 2015 г. (1.29). Т.е. имотите са били най-достъпни в началото на 2015 г., но и към момента коефициентът не е много променен.

В пика на предходния бум в края на 2008 г. той е достигнал стойност 3.4, което означава, че имотите в София са били 2.5 пъти по-малко достъпни от сега. В допълнение, безработицата е под 7%, което е най-ниското ниво от началото на кризата до момента. Това дава сигурност на хората за доходите им и стимулира потреблението и инвестиционната активност.

2. Банково кредитиране

Банковото кредитиране и неговата достъпност са сред най-силно влияещите фактори върху пазара. Лихвените проценти по жилищните кредити са на рекордно ниски нива - средно около 4.5%. Обемът на банковото кредитиране за покупка на жилища нарасна с около 20% в три поредни години и през 2016 г. достигна до обемите от 2006 г., а като дял от БВП на страната е около 2.5%.

В пика преди кризата жилищното кредитиране достигаше до 6% от БВП, а лихвените проценти достигнаха до най-ниски нива около 7%. В момента и като достъпност кредитите са много по-добри, и като обем се движат в по-устойчиви и разумни граници.

3. Нови издадени разрешителни за строеж

Издадените разрешителни за строеж на нови сгради са един от индикаторите, които показват в каква посока ще се движи предлагането и са важен показател за настроенията и перспективите за пазара като цяло. За 2016 г. в София са издадени около 700 разрешителни за строеж, като се увеличават с около 5% спрямо година по-рано.

Това е около 60% от пиковите нива при предния бум, когато са били издавани по около 1 100 – 1 200 разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в София на година.

Намирането на терени за строителство става все по-трудно и това ограничава бързото увеличение на предлагането и строителството на нови сгради. Към момента има цели квартали, и то в атрактивни части на София, в които почти изцяло липсва предлагане на ново строителство.

В резултат на това предлагането продължава да изостава от търсенето и това обяснява бързата продажба на новите проекти още в начална фаза – тенденция, която ще продължи и през 2017 г.

4. Чуждестранно търсене

Единственият фактор, който все още влияе в негативна посока, е отслабеният чуждестранен интерес. Макар да има признаци за неговото възстановяване и навлизане на чуждестранни инвеститори, все още обемът е малък, за да допринесе за положителен поток и да даде допълнителен тласък на пазара.

Това, от друга страна, е донякъде и положително като тенденция, тъй като държи пазара по-близо до фундаментите му.

В обобщение на изложените данни, може да се направи заключение, че към момента имотният пазар в София е балансиран, наличното търсене абсорбира стартиралите проекти и пазарът е здравословен в средносрочна перспектива. 

Пазарът на имоти в страната ще бъде обсъден и по време на осмото издание на Шумът на парите. Икономическият форум, който ще се проведе на 31 май и 1 юни в хотел Маринела (зала ЕФЕ), остава безплатен за посетители. Повече за събитието може да научите тук: https://profit.bg/forum/

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...