Затворът на Порт Артур - най-известния в Австралия

3411
Затворът на Порт Артур - най-известния в Австралия

Порт Артур на остров Тасмания е най-страшният затвор в Австралия в продължение на почти 30 години.

Тези, които попадат тук, рядко се връщат, а много затворници полудяват. Днес бившият затвор на ужасите е една от най-популярните туристически атракции на континента.

През 1848 г. на австралийския остров Тасмания започва да работи затвор, който бързо се превръща в най-известния на континента. Англия, която по това време все още управлява Австралия, депортира престъпниците в колонията. Всеки, който се прояви, попада в Порт Артур и обикновено никога не се връща. 

Според сайта „Открий Тасмания“, около 165 000 души са били депортирани от Англия в края на 18-и и 19-и век, често заради леки престъпления, като кражба на храна.

Порт Артур е идеалният водосборен пункт за тях, оттук на практика няма спасение. Полуостровът, на който се намира затворът, е заобиколен от три страни от морето, в чиито води акулите дебнат за плячка. 


Както се съобщава от официалния уебсайт на историческото място, затворниците са предимно хора от бедните квартали на големите градове в Англия. Всеки пети е жена, а много деца са доведени тук с родителите си.

Тези, които са затворени в Порт Артур, трябва да извършват тежък физически труд, например да режат дърва. По този начин затворът се опитва да се превърне в печеливш бизнес, благодарение на безплатната работна ръка. Затворниците са построили общо над 150 кораба в корабостроителница, собственост на затвора.

Според новинският сайт ABC, вместо телесно наказание, тук се използва психическо наказание - с често фатални последици. Много затворници са били заключени в килиите си до 23 часа на ден.

През останалото време не им е позволено да говорят помежду си, дори да се виждат. На главата на онези, които напускат килиите, се слага качулка.

Числа вместо имена

В Порт Артур затворниците нямат имена, а са сведени до числа. Изучаването на Библията и редовните посещения в параклиса на затвора са задължителни, но цари абсолютна тишина. В коридорите има дори изтривалки, за да се заглушат звуците от стъпки.

Около 1000 от затворниците преди това са били държани в подобна институция в Лондон. Вярвайки, че телесното наказание е по-вероятно да доведе до рецидив на престъпна дейност, тук разчитат на разрушаване на психиката на хората.

Някои изтезания включват затваряне в килия без дневна светлина - поне седмица, понякога дори до месец. Доста затворници са прехвърляни направо в психиатрични болници, след като излежават присъдата си.

Тук опитите за бягство са много малко, защото избягалият престъпник трудно може да оцелее сам на негостоприемния остров. Сайтът Discover Tasmania дори съобщава за случаи на канибализъм сред бежанците. 

Опит за бягство, маскиран като кенгуру

В особено странен случай затворник се опитва да избяга от Порт Артур, преоблечен като кенгуру. Пазачите обаче го разбират и откриват огън по него.

Порт Артур затваря вратите си през 1877 г., тъй като тук се водят все по-малко затворници. В началото на 20-и век затворът неочаквано се превръща в туристическа атракция.

След два опустошителни пожара през 1895 и 1897 г., тук се е развило проспериращо малко селище. Има собствена поща, клуб по крикет и тенис клуб, а все повече посетители искат да видят бившия затвор на ужасите със собствените си очи.

Атракцията Порт Артур

Още през 20-те години на миналия век в мястото има три хотела, два музея и многобройни жители, които живеят благодарение на туризма. Тасманийското правителство плаща за поддържането и експлоатацията на историческото място от 1987 г. насам, което привлича хиляди посетители всяка година.

Те могат да участват в обиколка на „Островът на мъртвите“, която води през бившите затворнически гробища, както и да резервират така наречените евакуационни игри.

Не е изненадващо, че Порт Артур предлага и призрачна обиколка. Според уебсайта на града, повече от 1000 от приблизително 12 500 затворници са починали тук за почти 30-годишната история на затвора.

Още преди затварянето има сведения за предполагаеми паранормални явления от 1870 г. Не е нужно да вярвате в призраци, за да почувствате студ, когато днес стъпите зад старите стени на Порт Артур. 

През 2010 г. Порт Артур е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното наследство поради значителната му история за Австралия. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg