100 000 дка изгарят заради нов закон

1206
100 000 дка изгарят заради нов закон

Собствениците на близо 100 000 декара земи може да изгубят хиляди левове и право да строят върху парцелите си заради новия закон за опазване на земеделските земи. Според документа промяната на предназначението на земеделските земи се отменя, ако до 3 години от влизането му в сила не е поискано разрешително за строеж.

Друго условие гласи, че бившите ниви отново стават земеделска земя, ако до 6 години изграждането на дадения обект не е започнало. Именно по силата на тези правила собствениците на парцелите, чието предназначение е било променено през 2008 г., може да загубят право на строеж върху тях още през тази година.

Така ще се простят и с първоначалната си инвестиция - парите, дадени за държавни такси при промяната на предназначението на земите. Право на строеж върху ниви вече са изгубили собствениците на 316 декара земя. Пет разрешителни са били обявени за нищожни между 2008 г. и 2010 г. от Комисията за земеделските земи към земеделското министерство.

Очаква се проблемът да засегне още десетки или дори стотици собственици на земеделски земи с променено предназначение, коментираха инвеститори. Причината е, че по време на финансова криза и непрекъснато променящи се условия за правене на бизнес, хората не могат да са спокойни и да направят планираните си инвестиции.

Според тях законът трябва спешно да бъде променен и да се поставят условия, в които три и шестгодишния срок за отпадане на промяната на предназначението на земите, да не действат. В противен случай на собствениците трябва да се връщат платените такси, твърдят собственици на подобни парцели.

Тази година изтича 3-годишният срок от промяната на предназначението на 4862 обекта, които се простират на 26 840 дка. Ако собствениците им не са направили нужните стъпки до края на 2011 г. те ще загубят право на строеж и парцелите им пак ще станат ниви.

Догодина същата участ очаква други 31 157 дка земи на 4537 обекта, чието предназначeние е било променено през 2009 г., сочат данни на земеделското министерство.

През миналата година същата процедура са минали 4 779 обекта, които се простират на 40 108 дка земя и собствениците им могат да загубят правата си до две години.

Източник: в. Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg