Сушата в среднозападния регион на САЩ повиши значително цената на царевицата и провали едногодишния труд на фермерите в сърцето на Америка.

За да покажат колко зависими са американците от царевицата, от Business Insider са подбрали 11 невероятни факта за тази култура и нейното място в щатската икономика.

Можете да се убедите, че царевицата учудващо се среща почти навсякъде и това все повече е така с подмяната на захарта от захарна тръстика с високофруктозен царевичен сироп.

Царевицата се съдържа в 3 от всеки 4 продукта, продавани в супермаркетите; съществуват над 3 500 различни приложения на царевичните продукти.

Средностатистическият американец харчи 267 долара годишно за царевични продукти.

Американците консумират една трета от всичката царевица, отглеждана в света.

Площта, на която се отглежда царевица в САЩ, е колкото територията на Германия.

Средният добив на царевица нараства с 500% от 1931 г. насам до 147.2 бушела на акр (9.23 тона на хектар), в сравнение с 24.5 бушела на акр (1.54 тона на хектар) преди това.

В САЩ за производството на близо 500 грама царевица са необходими 91 галона вода (1 галон = 3.74 литра).

Царевичните продукти (с изключение на царевичния сироп), консумирани от американците, са се увеличили с 9.1 кг. от 5 кг. до 13.4 кг. за периода 1970-2005 г.

Субсидиите за отглеждане на царевица в САЩ възлизат на 81.7 млрд. долара в периода 1995-2011 г. За царевицата се отпускат повече субсидии, в сравнение с пшеницата, соята и ориза, взети заедно.

Консумацията на царевичен подсладител в САЩ се е увеличила с 387% в периода 1970-2005 г. от 7.2 кг. до 35.2 кг.

Високофруктозният царевичен сироп струва 0.20 долара за 0.453 кг., докато захарта от захарна тръстика струва 0.33 долара за 0.453 кг.

50% от човешката биомаса при американците може да бъде проследена обратно до консумацията на царевица.