15 млн. лв. се отпускат за финансиране на есенната сеитба

650
15 млн. лв. се отпускат за финансиране на есенната сеитба

Общо 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за целево кредитиране на есенната сеитба, реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ). От тях 10 млн. лв. ще се използват за отпускане на кредити за покупка на торове за производство на пшеница реколта 2011 г.. Останалите 5 млн. лв. са предвидени за заеми за покупка на семена за пшеница.

Зърнопроизводителите ще могат да кандидатстват за кредити за новата реколта от 5 септември. Крайната дата за договаряне на средствата е 12 ноември 2010 г. Самите заеми ще се отпускат в срок до 15 декември 2010 г. Както за покупката на семена, така и за торовете, стопаните ще получават по 6 лв. на декар финансиране.

На вчерашното заседание на Управителния съвет на ДФЗ беше утвърден бюджет от 10 млн. лв. за целево кредитиране и на животновъдите за покупка на фураж или фуражни компоненти до края на 2010 г. За заеми ще могат да кандидатстват фермерите, отглеждащи овце, кози, крави и биволици, които не са получавали кредити от Фонд „Земеделие" за 2008 и 2009 г.

За отпускането на финансиране под формата на заем животновъдите ще могат да кандидатстват от 20 септември. Самите средства ще се договарят до 30 ноември, а отпускането им ще става до 15 декември 2010 г. На брой животно фермерите могат да получат по 80 лв. за овце-майки и кози-майки и по 500 лв. за крави и биволици.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg