18 браншовици учредиха Агробизнес съвет по земеделие

638
18 браншовици учредиха Агробизнес съвет по земеделие

Агробизнес съвет по земеделие, който включва осемнадесет представители на браншови асоциации от всички сектори в земеделието, бе учреден в Министерство на земеделието и храните, съобщи БГНЕС.

За председател на съвета е избран Иван Ангелов, който е и председател на Продуктовия борд за яйца, птиче и заешко месо. Заместник-председатели са Кирил Вътев, собственик на „Тандем”, и Красимир Аврамов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Сред основните цели на съвета ще бъдат актуализиране на приоритетите и незабавно решаване на проблемите в област земеделие, стана ясно днес.

Изготвяне на стратегия за развитие на млекопроизводството в България до 2009 г. и след нея, незабавно създаване на Агенция по безопасност на храните и оптимизиране на работата със структурните еврофондове, са едни от най-важните цели, които Агросъвета си поставя, подчерта министър Цветанов.

Агробизнес съветът ще работи в тясна връзка с Научния съвет и експертите от министерството за решаване на проблеми в различните сектори. Първото решение взето днес, бе да се изготви проект за намаляване на ДДС върху хранителните продукти, който да бъде внесен от министъра на земеделието и храните на заседание на МС.

Председателят на Агросъвета Иван Ангелов подчерта, че почти всички страни членки на ЕС имат намалена данъчна ставка по отношение на храните, което е основателен аргумент за намаляването на ДДС върху храните у нас.

По отношение на подпомагането на млечното животновъдство, министър Цветанов посочи, че стриктно ще бъдат спазени изискванията на ЕК спрямо политиката за подпомагане на земеделските браншове.

През тази седмица ще бъдат изплатени всички средства по de minimis, въпреки че голямата част от млекопроизводителите не са представили необходимите документи за помощта, подчерта министър Цветанов и припомни, че по тази мярка бяха осигурени допълнително 16,7 млн. лв. Средствата по целевата субсидия за подпомагане изхранването на животни и птици от Националния генофонд и контролираната част също ще бъдат изплатени, увери министър Цветанов.Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg